Direct naar content

Melding: Altijd op de hoogte met de Nibud nieuwsbrief

Elke maand het laatste nieuws en handige tips van onze experts Aanmelden

Zelf uit de schulden komen

Iedereen heeft wel eens een rekening die langer blijft liggen. Of heeft soms te weinig saldo. Maar als je serieuze betalingsachterstanden of schulden krijgt, moet je wel in actie komen om erger te voorkomen. Hoe krijg je de situatie weer in de hand?

Wanneer zijn schulden een probleem?   

Een huishouden heeft officieel financiële problemen als het niet meer alle rekeningen kan betalen. Maar ook als je het gevoel hebt dat je de situatie niet meer zelf op kunt lossen, heb je een financieel probleem.  

Je hebt financiële problemen als: 

  • Je een langere tijd niet aan je financiële verplichtingen kunt voldoen 
  • Er meerdere betalingsachterstanden zijn 
  • De betalingsachterstand van de vaste lasten (zoals huur, hypotheek, energie of verzekeringen) meer is dan twee maanden 
  • Er geen eigen geld is om de schuld mee af te kunnen betalen 
  • Je niet weet hoe je zonder hulp je rekeningen moet betalen of hoe je je leningen zou moeten afbetalen 

Is dit herkenbaar? Het is belangrijk dat je deze problemen niet negeert of oplost op een manier die je niet verder helpt. Bijvoorbeeld door te lenen. Hoe sneller je er écht mee aan de slag gaat, hoe eerder je de achterstanden kunt oplossen.  

Een overzicht van je schulden 

Als je gaat proberen aflosregelingen te treffen, is het belangrijk dat je eerst alle schulden op een rij hebt. Als je onverwacht een oude schuld ontdekt, dan moet je vaak eerder gemaakte betalingsafspraken aanpassen. Dit kost tijd en energie. En nog belangrijker: er is een risico dat schuldeisers niet akkoord gaan met een nieuwe afbetalingsregeling.  

Schulden die veel voorkomen 

  • Achterstand van betalingen van vaste lasten. Heb je een betalingsachterstand bij je huur, hypotheek, energie, water, telefoon of verzekeringen? Geef deze betalingen dan de eerste prioriteit. 
  • Zorgverzekering. Heb je meerdere maanden niet betaald, dan kun je een boete krijgen of je moet aanvullende zorg zelf gaan betalen. Probeer zo’n achterstand dus zo snel mogelijk op te lossen. Kijk voor meer informatie op de website van Zorgverzekeringslijn
  • Teveel ontvangen toeslagen. Toeslagen krijg je als voorschot. Achteraf wordt pas gecheckt of het klopt.   
  • Leningen bij banken of financiers, zoals een persoonlijke lening, een doorlopend krediet, een autofinanciering of roodstand. 
  • Belastingschulden of gemeentelijke heffingen die je niet hebt betaald. 
  • Studieschulden
  • Schulden bij familie en kennissen

Tip: Zorg dat je veranderingen in je inkomen altijd meteen doorgeeft aan de Belastingdienst. Zeker als je inkomen hoger wordt. Dit voorkomt dat je achteraf toeslagen terug moet betalen. 

Waar vind je je schulden? 

Als je niet meer precies weet waar je schulden hebt, kan het Bureau Krediet Registratie (BKR) je hierbij helpen. Je kunt opvragen welke schulden op jouw naam geregistreerd staan. 

Het BKR registreert persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, bezit van creditcards en klantenkaarten. Ook een mobiele telefoon op afbetaling van meer dan € 250 wordt geregistreerd. Een hypotheek wordt gemeld bij een betalingsachterstand van drie maanden.  

Het BKR registreert geen schulden voor de huur, energie en studieschulden. Deze schulden kun je opvragen bij de schuldeiser die erover gaat.  

Daarnaast geeft de website schuldenwijzer.nl een overzicht van welke deurwaarders een vordering op je hebben.  

Hoeveel kun je aflossen? 

Voor de belangrijke stappen op weg naar een oplossing van je schulden heeft het Nibud hulpmiddelen die je kunt gebruiken.

Zet je inkomsten en uitgaven op een rij 

Door een overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven, kom je erachter of je je rekeningen op korte termijn kan betalen. En wat er nodig is om ruimte te maken voor het afbetalen van achterstanden.  

Het is belangrijk dat je de vaste lasten, zoals de woonlasten en de zorgverzekering, kunt blijven betalen. Misschien kun je wat geld van je spaarrekening overmaken. 

Besparen op je uitgaven 

Zijn er nog uitgaven waar je op kunt besparen? Met het geld dat overblijft kun je (een deel van) je schulden afbetalen.  

Aan de slag met je geldzorgen 

Wil je stap voor stap aan de slag om je geldzorgen op te lossen? Dan heeft het Nibud ook tools die je kunt gebruiken. 

  • Zelfjeschuldenregelen

    Tool

    Heb je beginnende schulden? Pak ze zelf aan met het aflosplan en de voorbeeldbrieven van zelfjeschuldenregelen.nl. Zo kom je uit de problemen.

  • Geldplan Kom uit de geldzorgen

    Tool

    Heb je elke maand geld tekort? Ga dan met dit Geldplan aan de slag. Je ziet waar je kan besparen en helpt om dit ook echt te gaan doen.