Direct naar content

Melding: Altijd op de hoogte met de Nibud nieuwsbrief

Elke maand het laatste nieuws en handige tips van onze experts Aanmelden

Beginnende geldproblemen

Kun je een rekening (tijdelijk) niet meer betalen? Dat geeft stress, zorgen en uiteindelijk misschien zelfs geldproblemen. Wat kun je doen om te voorkomen dat jouw kleine betalingsachterstand leidt tot grote geldproblemen? Op deze pagina lees je hoe je dat kunt aanpakken.

Overzicht van rekeningen die je moet betalen

Ga bij jezelf en in je administratie na welke betalingsachterstand(en) je hebt. Is het één rekening of zijn het er meer? Om welke rekening en hoeveel geld gaat het? En is er een deadline waarvoor je moet betalen zodat je geen boete krijgt of een deurwaarder langskomt?

Je weet nu hoe je ervoor staat. Hoeveel je kunt afbetalen, bereken je door een overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven.

Zorg in ieder geval dat je je vaste lasten altijd blijft betalen. Denk daarbij aan de huur of hypotheek, de energielasten en je (zorg)verzekeringen.

Je maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rij

Het is belangrijk om zo snel mogelijk inzicht te krijgen in hoe je er financieel voorstaat en te weten welke rekeningen je op tijd kunt betalen. Dat inzicht krijg je door je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten.

Maak een begin door een overzicht te maken van alle maandelijkse inkomsten en uitgaven zoals ze nu of de komende maand zijn. Je ziet dan beter hoe ernstig de situatie is en het is een basis om te zien welke acties je moet ondernemen.

Maandbegroting

Noteer eerst alle inkomsten die je verwacht. Denk naast je salaris, uitkering of ander inkomen uit werk, ook aan de toeslagen die je ontvangt en eventueel alimentatie of een pensioenuitkering.

Maak daarna een overzicht van alle uitgaven. De rekeningen die je moet betalen, maar ook je uitgaven aan boodschappen. Tel alles op en trek tenslotte de totale uitgaven van de totale inkomsten af. Dan heb je het saldo: een overschot of een tekort.

Je kunt zelf dit overzicht maken op een A4-tje of gebruik het Excel-invulformulier van het Nibud. Zo vergeet je geen posten en hoef je niet zelf de optellingen en het saldo uit te rekenen. Je kunt ook zelfstandig extra posten toevoegen in het Excel-bestand.

Tip: lees alles over het maken van een begroting.

Download het invulformulier

Zoek snelle oplossingen

Als je op korte termijn problemen voorziet met het betalen van de rekeningen, zoals de woonlasten en de zorgverzekering, bedenk dan welke oplossingen je zelf kunt vinden om je beginnende geldproblemen op te lossen.

  • Kun je de inleg voor spaardoelen tijdelijk opschorten?
  • Heb je een buffer en/of een spaarrekening die je kunt aanspreken?
  • Heb je misschien familie die je (tijdelijk) kan helpen?

Let op: als je rood staat op je bankrekening (saldo is negatief), dan kunnen automatische incasso’s niet meer worden afgeschreven.

Kijk waar je op kunt besparen

Je wil je beginnende geldproblemen oplossen en waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd. Misschien heb je het idee dat het niet lukt om nog meer te besparen. Kijk toch eens of hier nog wat tussen zit.

Zijn er uitgaven waarin je op korte termijn kunt schaven of snoeien? Kosten voor wonen (huur, hypotheek, gemeentelijke belastingen) zijn vaste lasten die je niet snel kunt verminderen. Maar er zijn ook uitgavenposten waar je wel invloed op hebt. Waar je als eerste aan kunt denken:

Verder kun je natuurlijk grotere uitgaven uitstellen en terughoudend zijn met kleding kopen en (online) winkelen. Maar ook alternatieven zoeken voor kopen, zoals huren, lenen of delen, biedt besparingsmogelijkheden.

Als je minder inkomsten hebt, dan heb je misschien recht op toeslagen die je eerder niet kon aanvragen. Of kun je aanspraak maken op andere inkomensondersteuning. Kijk hier waar je recht op zou kunnen hebben. Inkomensondersteuning zal niet direct uitbetaald kunnen worden. Dat duurt altijd even.

Kijk voor tips om het maximale uit je inkomsten te halen ook eens op onze pagina over moeite met rondkomen.

Vraag uitstel van betaling aan

Lukt het echt niet om de rekeningen op tijd te betalen en voorzie je dat er geldproblemen zullen ontstaan? Wacht dan niet af, maar onderneem actie. Als je niets doet, kun je te maken krijgen met boetes, waardoor de geldproblemen nog groter worden.

Neem contact op met de organisatie(s) waar het om gaat. Bel of stuur een bericht via e-mail. Je kunt de situatie uitleggen en een betalingsregeling aanvragen. Misschien mag je een rekening iets later betalen, bijvoorbeeld zodra je inkomen of de kinderbijslag binnenkomt.

Gaat het om een energierekening, dan kun je deze voorbeeldbrief van Consuwijzer gebruiken.

Tip: Vraag altijd een bevestiging van de afspraken, schriftelijk of per e-mail.

Je bent niet de enige die het financieel moeilijk heeft. Veel organisaties zoals banken, energiebedrijven en zorgverzekeraars houden rekening met huishoudens die moeite hebben om rond te komen. Ze willen met je meedenken om een betalingsregeling te treffen. Maar dan zul je dat wel eerst aan hen laten weten.

Kijk enkele maanden vooruit

Zodra je een goed overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven hebt, kun je verder vooruit kijken. Lukt het ook om de komende maanden de rekeningen te blijven betalen?

Ja?

Dat geeft rust. Zorg dat je grip op je geldzaken blijft houden, bijvoorbeeld door je financiële administratie wekelijks door te nemen en alert te blijven op veranderingen. Maak ook een jaarbegroting. Daarmee krijg je duurdere en goedkopere maanden goed in beeld en kun je je daarop voorbereiden. Zo kun je problemen voorkomen.

Vergelijk jezelf

Het kan houvast geven om je eigen begroting te vergelijken met de bedragen van andere huishoudens. Zo zie je waar je meer en minder dan gemiddeld aan uitgeeft, dat biedt inzicht in waar bespaarruimte is. Gebruik daarvoor de online tool Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud.

  • Persoonlijk Budgetadvies

    Tool

    Het Nibud Persoonlijk Budgetadvies zet je inkomsten en uitgaven overzichtelijk op een rij en je ziet hoe je het doet vergeleken met anderen.

Nee?

Lopen de geldproblemen op? Heb je meerdere betalingsachterstanden en weet je niet hoe je ze op kunt lossen? Het vooruitzicht dat je rekeningen op langere termijn niet kunt betalen, kan leiden tot flinke geldzorgen en stress.

Met de Nibud-tool Zelfjeschuldenregelen.nl maak je in zes stappen een aflosplan. Je berekent welke financiële ruimte je hebt om achterstanden weg te werken en maakt een realistische verdeling per schuldeiser. Ook kun je allerlei verschillende voorbeeldbrieven gebruiken om afspraken met de betreffende organisaties te maken.

  • Zelfjeschuldenregelen

    Tool

    Heb je beginnende schulden? Pak ze zelf aan met het aflosplan en de voorbeeldbrieven van zelfjeschuldenregelen.nl. Zo kom je uit de problemen.

Maar je staat er gelukkig niet alleen voor. Zoek, als je er zelf niet uitkomt, hulp om verdere problemen te voorkomen.

Zoek hulp

Zijn de problemen groter, heb je te maken met een incassobureau of een deurwaarder of lukt het zelf niet om er grip op te krijgen? Zoek dan hulp. Misschien heb je een familielid of bekende die je kan helpen. Je kunt contact opnemen met de gemeente waar je woont of bellen en chatten met het landelijke (anonieme) telefoonnummer voor hulp bij geldzorgen: 0800-8115 of kijk op 0800-8115.nl. Zij kunnen samen met jou kijken welke organisatie in jouw regio jou verder kan helpen.