Direct naar content

Nibud: voorwaarden voor spaarrekening helpen consument niet

nieuwsbericht
Gepubliceerd op:

Het Nibud betreurt het dat steeds meer banken voorwaarden verbinden aan het openen van een spaarrekening. Gisteren schreef de Volkskrant dat klanten die bij verschillende banken alleen een gratis spaarrekening hebben, daar vanaf 1 juli een betaalrekening bij moeten open.

Sommige banken hanteren dit principe al langer. Het Nibud vindt het jammer dat banken met deze maatregel sparen niet makkelijker maken. ‘Wij weten uit onderzoek dat mensen van nature geen spaarders zijn en elke steun in de rug kunnen gebruiken,’ zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. ‘En we weten ook hoe belangrijk geld achter de hand is bij het voorkomen van financiële problemen. Negatieve rente en andere nieuwe maatregelen als deze, helpen consumenten niet.’

Hoe dichter spaargeld bij een betaalrekening staat, hoe makkelijker consumenten geld kunnen overhevelen naar hun betaalrekening. Een spaarrekening bij een andere bank werkt drempelverhogend bij het onnodig gebruik ervan. Het Nibud hoopt dat banken voorwaarden als deze zullen heroverwegen als zij in het betalingsverkeer zien dat consumenten vaker hun betaalrekeningen aanvullen met geld van hun spaarrekening.