Direct naar content

Verlaging btw maakt energierekening 10 procent goedkoper

nieuwsbericht
Gepubliceerd op:

Niet € 190 per maand, maar € 171 per maand. Dat betaalt een huishouden in de bijstand als er straks minder btw wordt gerekend. Dit blijkt uit berekeningen die het Nibud heeft gemaakt naar aanleiding van de kabinetsplannen om het btw-tarief op energie vanaf 1 juli te verlagen van 21 naar 9 procent. Deze verlaging scheelt gemiddeld 10 procent.

De energierekening is in een jaar tijd verdubbeld. Was een alleenstaande met een bijstandsuitkering in een flat vorig jaar nog maandelijks € 100 kwijt, dit jaar is dat
€ 190. Als er straks minder btw betaald hoeft te worden, betaalt diegene € 171 per maand aan energie. Dit is ruim 11 procent van het totale budget dat dit huishouden heeft. Het budgetaandeel was vorig jaar nog 7 procent.

Voorbeeldbegrotingen

Nog steeds honderden euro’s tekort

Voor huishoudens is dit nog steeds een enorm bedrag. Op een uitkering van € 1091 per maand is een maandelijkse energierekening van € 170 gigantisch. Kwamen deze mensen vorig jaar al amper rond, nu duikelen ze nog dieper in de rode cijfers. Maandelijks komt dit huishoudens, als de plannen doorgaan, vanaf juli € 115 tekort. Op jaarbasis is dat € 1380. De € 800 die gemeenten deze huishoudens kunnen geven is financieel gezien echt een noodzaak, en zelfs daarmee komen ze nog steeds honderden euro’s tekort.

Het Nibud heeft ook gekeken wat de hoge energierekening betekent voor huishoudens met een hoger inkomen. Zo ziet het Nibud dat bij een gezin met een inkomen van twee keer modaal het budgetaandeel zal stijgen naar 6 procent. In euro’s betekent dit een stijging van € 122 per maand, waardoor ze iedere maand
€ 272 euro kwijt zijn aan de energierekening. Als straks het btw-tarief daalt, is dit huishouden maandelijks € 248 euro kwijt.

Als gevolg van de gestegen prijzen klopt de berekende thuiswerkkostenvergoeding ook niet meer. Later dit jaar volgen nieuwe berekeningen.