Direct naar content

Vakantiegeld wordt al lang niet meer alleen aan vakanties besteed

nieuwsbericht
Gepubliceerd op:
vakantiegeld vakantie geld tekort

De maand mei is traditioneel de maand van het vakantiegeld. Bovenop het maandsalaris wordt bij veel mensen die in loondienst werken dan een extra uitkering gestort, van rond de 8 procent van het jaarsalaris. Een mooi bedrag voor een leuke vakantie, maar daar wordt het lang niet altijd aan besteed. Zeker nu veel mensen met hogere uitgaven te maken hebben, worden er vaak financiële gaten mee gedicht.

Het Nibud doet regelmatig onderzoek naar het vakantiegeld en waar Nederlanders dat aan uitgeven. Uit het laatste onderzoek voor de coronapandemie (2019) bleek dat de meeste mensen nog altijd hun vakantiegeld gebruiken waarvoor het bedoeld is. Maar sinds 2015 zien we wel een (lichte) toename in het gebruik van de vakantietoeslag voor het aflossen van schulden of betalingsachterstanden.

Achterlopende rekeningen betalen

De hoge inflatie van dit moment versterkt die trend. ‘We zien dat veel mensen die met hogere uitgaven zitten, tegen mensen waarbij ze achterlopen met rekeningen kunnen zeggen: wacht eventjes, in mei krijg ik mijn vakantiegeld en dan kan ik die rekening betalen’, legt Nibud-woordvoerder Gabriëlla Bettonville uit bij Hart van Nederland. ‘Zeker met de gestegen prijzen komen heel veel mensen iedere maand tekort en dan is het natuurlijk heel fijn als er een extraatje komt in mei.’

Ook worden er vaak grotere uitgaven betaald van het vakantiegeld en sparen veel mensen van de vakantietoeslag. Zo is het vakantiegeld eigenlijk een spaarpotje dat de werkgever opbouwt. ‘Veel mensen vinden het heel erg prettig dat iemand anders voor ze spaart’, ziet Bettonville. ‘Sparen is namelijk ontzettend moeilijk. Heel veel mensen leven bij de dag.’

Zelf de bestemming bepalen?

Een andere ontwikkeling die we zien, is dat het vakantiegeld vaker plaatsmaakt voor een persoonlijk keuzebudget. Je krijgt dan niet meer automatisch je vakantiegeld in mei, maar bouwt een potje op bij je werkgever. Dat potje kun je naar eigen wens gebruiken voor bijvoorbeeld een opleiding, fiets van de zaak, extra vakantiedagen of maandelijks laten uitbetalen.

Die vrijheid vinden veel mensen lastig. ‘Als je één keer per jaar je vakantiegeld krijgt, kun je het makkelijk reserveren voor grotere uitgaven. Maar als je het gewoon iedere maand kunt opnemen, lukt dat velen niet. Zij moeten dat geld dan eigenlijk zelf sparen en dat is dan toch lastiger’, zegt Bettonville in de Telegraaf. ‘Al zijn er natuurlijk ook zeker mensen die wel heel goed met die vrijheid kunnen omgaan.’

Hoeveel vakantiegeld krijg je?

Je wil vast weten hoeveel vakantiegeld je krijgt, zodat je er rekening mee kunt houden in je (vakantie)begroting. We hebben overzichtelijk op een rij gezet hoeveel bruto én netto vakantiegeld je ontvangt op basis van je salaris.

Verstandig omgaan met vakantiegeld

Je hoeft je vakantiegeld dus niet perse te besteden aan een vakantie. Misschien komt het voor jouw situatie beter uit om het extraatje uit te geven aan een grote uitgave zoals een verbouwing of nieuwe auto. Of je hebt het geld hard nodig om rekeningen te betalen. We geven je op deze pagina over vakantiegeld tips om het meeste uit je vakantietoeslag te halen.