Direct naar content

Nibud: steeds meer hulpvragen

nieuwsbericht
Gepubliceerd op:

Het Nibud krijgt steeds vaker vragen van mensen die geen minimuminkomen hebben, maar toch niet rondkomen. Ook gemeenten en andere (hulp)instanties benaderen het Nibud veel met vragen.

Een groot deel van de consumentenvragen gaat over de explosief gestegen energieprijzen. Gemeenten en andere organisaties vragen hoe zij het beste om kunnen gaan met het stijgend aantal mensen dat moeite heeft met betalen van alle rekeningen.

Historische inflatie

De stijgende energierekening en de stijgende prijzen in de supermarkt zorgen ervoor dat steeds meer mensen moeite hebben met het betalen van alle rekeningen.
De afgelopen maanden is de inflatie historisch hoog met 9,7 procent in maart en 9,6 procent in april, blijkt uit berekeningen van het CBS. Dit raakt iedereen in de portemonnee en dat merken we bij het Nibud.

‘Het Nibud krijgt veel vaker dan anders telefoontjes, mails en berichten van mensen die zeggen niet meer rond te kunnen komen. De telefoontjes komen van mensen met allerlei inkomens,’ vertelt Nibud-woordvoerder Gabriëlla Bettonville aan de NOS. ‘Medewerkers die hier al twintig jaar consumentenvragen beantwoorden zeggen dit nog nooit meegemaakt te hebben.’

Ook vanuit de hulpverlening, politiek en gemeenten komen veel vragen over deze problematiek. Speciaal voor hen organiseert het Nibud een webinar over bestaanszekerheid en de rol die gemeenten hierbij kunnen spelen.

Handige tools

  • Persoonlijk Budgetadvies

    Tool

    Het Nibud Persoonlijk Budgetadvies zet je inkomsten en uitgaven overzichtelijk op een rij en je ziet hoe je het doet vergeleken met anderen.

  • BerekenUwRecht

    Tool

    Op berekenuwrecht.nl ga je gemakkelijk na voor welke lokale en landelijke toeslagen en subsidies jij in aanmerking komt.

  • Zelfjeschuldenregelen

    Tool

    Heb je beginnende schulden? Pak ze zelf aan met het aflosplan en de voorbeeldbrieven van zelfjeschuldenregelen.nl. Zo kom je uit de problemen.

Tussen wal en schip

Door de enorme inflatie van de afgelopen tijd belanden allerlei huishoudens tussen wal en schip. Want heb je bijvoorbeeld geen buffer (meer), een te hoge huur of ben je zzp’er en ziek, dan heb je geen ruimte voor tegenvallers. Voor de allerlaagste inkomens zijn er dan vangnetten, zoals de gemeente. Voor de inkomens daar (net) boven, zijn die er veel minder.

Koopkracht repareren

Met de huidige prijzen en arbeidscontracten gaat de koopkracht van Nederlanders er dit jaar flink op achteruit. ‘Die koopkracht moet echt worden gerepareerd, zeggen wij ook tegen het kabinet,’ aldus Bettonville. ‘Sommige groepen zitten structureel in de knel. Dat vraagt om structurele oplossingen.’