Direct naar content

Soepelere regels NHG bij uitkopen ex-partner

nieuwsbericht
Gepubliceerd op:

De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) versoepelt de regels voor stellen met een koophuis die uit elkaar willen gaan. Zij kunnen elkaar voortaan makkelijker uitkopen, waardoor vaker één van de partners in het huis kan blijven wonen.

Om in het huis te kunnen blijven wonen na een scheiding, moet één van de partners de ander uitkopen. Door de fors gestegen huizenprijzen is dat soms een probleem. De blijvende partner moet namelijk de helft van de prijsstijging van het huis betalen aan de ander.

De blijvende partner zal dus niet alleen in zijn eentje de bestaande maandelijkse hypotheeklast moeten gaan betalen, maar moet ook deze eenmalige betaling financieren. Als die zo’n bedrag niet beschikbaar heeft, kan het een oplossing zijn daar een extra hypotheek voor af te sluiten. De NHG heeft de regels daarvoor nu versoepeld.

Draagbaar

Het Nibud vindt het belangrijk dat bij zo’n extra hypotheek goed wordt gekeken of de lasten écht structureel draagbaar zijn. Bij een maximale hypotheek kunnen huishoudens al lastig rondkomen. Want volgens de standaard hypotheekregels wordt ervan uitgegaan dat huishoudens dan stevig bezuinigen. Voor de huishoudens die na de scheiding in de woning blijven, zijn de lasten dus nog hoger dan volgens de standaardregels.

Nieuwe leennorm

Voortaan wordt er niet gekeken naar wat er geleend kan worden, maar naar wat er per maand aan hypotheeklasten betaald moet worden. Als aangetoond is dat iemand de maandlasten in zijn eentje kan dragen, kan diegene extra lenen onder NHG-voorwaarden om de ex-partner te kunnen uitkopen.

De NHG heeft de nieuwe leennorm ingevoerd na een succesvolle proef, waarbij ongeveer duizend mensen die uit elkaar gingen daarna hun huis konden behouden.