Direct naar content

Relatief lage inkomens zelfstandigen

nieuwsbericht
Gepubliceerd op:

Zelfstandigen verdienen minder dan werknemers. In 2017 verdiende de helft van de zelfstandigen minder dan 28.000 euro. Voor werknemers lag dat bedrag 7.000 euro hoger. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal zelfstandigen in Nederland is tussen 2007 en 2018 toegenomen met 260 duizend, tot 1,3 miljoen. Zzp’ers verdienen vaak minder dan vaste krachten die hetzelfde werk doen. Zaken als arbeidsongeschiktheid, pensioen en andere sociale voorzieningen moeten zij echter zelf betalen.

Onderlinge verschillen zelfstandigen

Ook binnen de groep zelfstandigen is er sprake van inkomensverschillen. Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat het jaarinkomen van zelfstandigen in de handel en in de zorg lager is dan in de zakelijke dienstverlening. Zij verdienen zo’n 15.000 euro per jaar minder.

Grip op geldzaken extra belangrijk

Het Nibud vindt het belangrijk dat zelfstandigen grip krijgen en houden op hun geldzaken, ongeacht of zij veel of weinig inkomsten hebben. Veel uitgaven liggen vast, terwijl hun maandelijkse inkomsten kunnen wisselen. Ook moeten zij veel (geld)zaken zelf regelen.