Direct naar content

Past deze lening in mijn persoonlijke budget?

nieuwsbericht
Gepubliceerd op:

De Risicometer Lenen van het Nibud is vernieuwd en opnieuw gelanceerd. Met de tool krijgen gebruikers inzicht in de gevolgen van een lening voor hun financiële situatie.

Waar andere online tools laten zien wat iemand feitelijk kan lenen, laat de Risicometer Lenen van het Nibud zien of de lening ook daadwerkelijk in de persoonlijke financiële situatie past. Het Nibud vindt het belangrijk dat mensen weten wat de financiële gevolgen zijn van een lening.

De Risicometer Lenen stimuleert verantwoord lenen doordat gebruikers snel en gemakkelijk inzicht krijgen in wat een lening betekent voor hun portemonnee, zodat zij achteraf niet voor verrassingen komen te staan.

Herintroductie

Het Nibud introduceerde Risicometer Lenen al eens in 2009, maar na een aantal jaren afwezigheid is de tool nu volledig vernieuwd. Ook de nieuwe aangescherpte leennormen die per 1 april 2021 ingingen, zijn in de tool verwerkt. Het Nibud herintroduceerde de Risicometer Lenen in samenwerking met Independer; de vergelijkingssite draagt graag bij aan verantwoord lenen.

Aangescherpte leennormen

Voor het Nibud is het belangrijk dat een consument na het afsluiten van een consumptief of hypothecair krediet voldoende ruimte overhoudt om alle andere kosten voor levensonderhoud te kunnen betalen. Voor de nieuwe gedragscode Consumptief Krediet van 2021 heeft het Nibud daarom geadviseerd om beter rekening te houden met uitgaven van huishoudens waar nu nog geen rekening mee werd gehouden, zoals bijvoorbeeld de kosten van kinderopvang, waardoor sommige huishoudens straks minder ruimte overhouden voor een lening.