Direct naar content

Nibud waarschuwt: krijg je een zomertoeslag? Verlaag dan je huur- en zorgtoeslag

nieuwsbericht
Gepubliceerd op:
Medewerker Schiphol bagage zomertoeslag

Werknemers die tijdelijk meer loon – zoals een zomertoeslag – krijgen én toeslagen van de Belastingdienst ontvangen, moeten zo snel mogelijk hun nieuwe jaarloon doorgeven. Daarmee voorkomen ze dat ze straks honderden euro’s aan teveel gekregen toeslag moeten terugbetalen. Het Nibud ziet dat een tijdelijke loonsverhoging flinke gevolgen voor de huur- en zorgtoeslag en het kindgebonden budget kan hebben.

Bedrijven doen er alles aan om aan personeel te komen. Werkgevers verhogen de lonen en Schiphol geeft werknemers zelfs tijdelijk een zomertoeslag van € 5,25 per uur. Zo’n toeslag betekent een stijging van het jaarinkomen, iets wat iedereen goed kan gebruiken in deze tijd van hoge inflatie. Voor veel werknemers zal het echter ook betekenen dat ze volgens de Belastingdienst te veel huur- of zorgtoeslag of kindgebonden budget krijgen.

Fors hoger jaarinkomen door zomertoeslag

Belastingtoeslagen worden gezien als een tegemoetkoming in de kosten voor huur, zorgverzekering of kinderen. Als het inkomen hoger wordt, wordt de toeslag lager. De Belastingdienst kijkt daarbij naar het totale jaarinkomen en verdeelt de toeslagen door 12 maanden zodat mensen iedere maand hetzelfde bedrag krijgen.

Mensen die tijdelijk een zomertoeslag krijgen, krijgen een hoger jaarinkomen en zullen daardoor aan het eind van het jaar het te veel aan ontvangen toeslagen terug moeten betalen. Als werkgevers zo’n zomertoeslag in de vorm van een eenmalige uitkering achteraf uitbetalen, wordt het er voor de betreffende medewerkers bepaald niet makkelijker op.

Iedere maand € 120 te veel

Een alleenstaande die fulltime werkt tegen het minimumloon en € 600 euro huur betaalt, krijgt iedere maand € 287 aan huur- en zorgtoeslag. Bij een zomertoeslag van € 5,25 heeft hij recht op € 164 huur- en zorgtoeslag. Als deze werknemer de loonsverhoging niet tijdig meldt, krijgt hij straks maandelijks ruim € 120 euro te veel die hij later weer moet terugbetalen.  

Wijzig jaarinkomen bij Belastingdienst

Terugbetalen is voor mensen erg lastig omdat zij het geld vaak al hebben gebruikt. We vinden dat dit daarom zoveel mogelijk voorkomen moet worden. We adviseren bedrijven en vakbonden om werknemers met een zomertoeslag te helpen met het zo snel mogelijk doorgeven van het te verwachten jaarloon aan de Belastingdienst. Hun toeslagen kunnen daar dan op worden aangepast. Hoe eerder dit gebeurt, hoe minder groot het risico dat mensen worden geconfronteerd met hoge terugbetalingen.  

Eenvoudiger systeem

Het grote nadeel van het toeslagensysteem is dat werknemers vooraf een inschatting moeten maken van hun jaarloon en dat mensen zelf wijzigingen over hun situatie moeten doorgeven. Veel mensen vinden dat lastig en vergeten het, met alle financiële gevolgen van dien.

Bij de hervormingen van het toeslagenstelsel hopen we dat hier een andere methode voor komt. Waarbij het eenvoudiger wordt om met een wisselend en/of onzeker inkomen gebruik te maken van (tijdelijke) inkomensondersteuning. En waarbij meer werken meer loont.

Bekijk hieronder een proefberekening van de gevolgen voor een alleenstaande die werkt tegen een minimumloon.

Alleenstaande, werkt fulltime tegen minimumloon (€ 1.725 p.m.) en huurwoning van € 600 p.m.
Toeslagen:
- huurtoeslag: € 176
- zorgtoeslag: € 111

Nu een toeslag op het loon van € 5,25 euro per uur in de perioden:
Zaterdag 23/4 t/m zondag 8/5
Woensdag 1/6 t/m zondag 4/9

Bij een werkweek van 36 uur gaat het om 2 weken (= 72 uur) + 13 weken en 3 dagen (=492 uur). Totaal 564 uur * € 5,25 = € 2.961

Dan worden de toeslagen:
- huurtoeslag: € 91
- zorgtoeslag: € 77

Dat scheelt per maand: € 287 – € 164 = € 119