Direct naar content

Nibud-tool meet financiële gezondheid werknemers

nieuwsbericht
Gepubliceerd op:
financiële gezondheid

Werkgevers stimuleren om het thema financiële gezondheid op de agenda te zetten. Dat is het doel van de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid (NCFG), een brede coalitie van 42 bedrijven en organisaties die zich hier sinds 2022 voor inzet. Om hun doel kracht bij te zetten, kwamen de leden afgelopen woensdag in gezelschap van koningin Máxima bij elkaar. De koningin is erevoorzitter van SchuldenlabNL en hoorde onder andere van het Nibud wat werkgevers kunnen doen voor de financiële gezondheid van hun werknemers.

Een van de middelen die werkgevers kunnen inzetten, is de FinanciëleGezondheidsCheck. Deze online tool is ontstaan uit een samenwerking tussen Deloitte, ING, de Universiteit Leiden en het Nibud en kent nu een werkgeversvariant. Met de FinanciëleGezondheidsCheck voor werkgevers kunnen zij (anoniem) meten hoe financieel gezond hun werknemers zijn. Anne-Mart Kuipers, Hoofd Opleidingen en Uitgeverij bij het Nibud, praatte de coalitie daarover bij.

Score en advies

Alle werkgevers die zijn aangesloten bij de NCFG kunnen de FinanciëleGezondheidsCheck uitzetten binnen hun organisatie. Werknemers doen de check vrijwillig en anoniem.

De monitor laat werkgevers vervolgens zien hoe financieel gezond werknemers zijn en op welke onderdelen zij de situatie kunnen verbeteren. Ook biedt de tool handvatten en adviezen over de manieren waarop zij dat kunnen doen.

Over de NCFG

Werkgevers spelen een belangrijke rol in het vroegtijdig signaleren van financiële problemen en schulden bij hun medewerkers. De arbeidsproductiviteit van werknemers met financiële problemen is vaak lager door hoger ziekteverzuim, stress en een slechtere mentale en fysieke gezondheid.

Onderzoek van Deloitte, in samenwerking met SchuldenlabNL en VNO-NCW, laat zien dat 4 op de 5 werkgevers hiermee te maken heeft. Op initiatief van Deloitte, ING en SchuldenlabNL werd op 29 november 2022 de NCFG gelanceerd om werkgevers te stimuleren het thema financiële gezondheid op de agenda te zetten.

De komende 6 maanden gaan de partners kijken hoe zij nóg meer werknemers kunnen bereiken en meer bedrijven kunnen motiveren om zich bij de NCFG aan te sluiten, waaronder het mkb.

Meer informatie over deze werkgeversvariant?

Anne-Mart Kuipers

Hoofd Uitgeverij, Opleidingen en Administratie