Direct naar content

Nibud te gast bij Europese denktank CEPS

nieuwsbericht
Gepubliceerd op:

De Europese Unie is een project gestart om schuldhulp-verlening in Europa te verbeteren. Onderdeel daarvan was het presenteren van negen goede voorbeelden uit diverse Europese landen. Het Nibud nam deel en vertelde over het uitrekenen van realistische aflossingsbedragen met behulp van referentiebegrotingen.

Het Nibud nam op dinsdag 26 januari deel aan een seminar van het CEPS , een Europese denktank. Voor ongeveer tweehonderd belangstellenden uit heel Europa verzorgde Nibud-directeur Arjan Vliegenthart een presentatie over realistische aflossingsbedragen op basis van referentiebegrotingen.

Na afloop beantwoordde Nibud-onderzoeker Marcel Warnaar in een kleinere groep verschillende vragen. Warnaar: ‘We hopen dat we kunnen bijdragen aan betere hulp bij financiële problemen in de andere EU-landen en dat wij uiteindelijk ook weer kunnen leren van ervaringen daar.’

Cruciale rol schuldhulpverlening

Ongeveer één op de twaalf huishoudens in de Europese Unie (EU) heeft moeite om financiële verplichtingen na te komen. Daarbij gaat het niet alleen om het terugbetalen van krediet, maar ook om het betalen van de huur, de energie of andere rekeningen.

Schuldhulpverlening kan een cruciale rol spelen bij het vinden van de best mogelijke oplossing voor deze huishoudens. Op dit moment verschillen de mogelijkheden voor schuldhulpverlening nogal in de diverse landen van de EU. Van landen met een redelijke structuur, zoals in Nederland, tot vrijwel niet-bestaande hulp in sommige Oost-Europese landen.