Direct naar content

Nibud, SVB en Pensioenfederatie wijzen consumenten op financiële gevolgen na overlijden

persbericht
Gepubliceerd op:

Kan ik de huur of hypotheek nog wel betalen als mijn partner overlijdt? Het inkomen van samenwonenden en gehuwden kan fors dalen als een van beiden overlijdt. Zeker als er geen nabestaandenpensioen is.

Dat is de reden dat het Nibud, de SVB en de Pensioenfederatie de handen ineen hebben geslagen en samen de online tool geldwijzernabestaanden.nl lanceren. Deze tool geeft een overzicht op maat van de financiële regelingen na overlijden. De organisaties willen het hiermee voor consumenten makkelijker maken om uit te zoeken wat de financiële gevolgen van overlijden voor de nabestaanden zijn.

Krijg ik nabestaandenpensioen?

In 2018 verloren 56.000 samenwonenden en gehuwden, al dan niet met kinderen, hun partner door overlijden. Hierdoor valt ook het inkomen van die partner weg, wat vaak een forse inkomensdaling veroorzaakt. Het hangt van het inkomen van de nabestaande en de eventuele aanvullende financiële regelingen af wat het effect hiervan is op het totale huishoudinkomen.

Het wel of niet hebben van een nabestaandenpensioen maakt een groot verschil. Dit is een regeling die bij veel pensioenfondsen is opgenomen. Bij overlijden krijgen de achterblijvende partner en eventuele kinderen maandelijks een bedrag uitgekeerd. Zonder nabestaandenpensioen halveert het inkomen al snel. Met name mensen wiens partner geen pensioenregeling heeft zoals zzp’ers of mensen met een uitkering, wordt geadviseerd met geldwijzernabestaanden.nl te checken hoe zij er financieel voor staan als hun partner overlijdt.

Regelingen na overlijden zijn:

  • Via de overheid: Algemene nabestaanden wet (Anw), via de SVB (Sociale Verzekeringsbank)
  • Via een pensioenfonds: nabestaandenpensioen, via pensioenuitvoerder
  • Zelf geregeld: overlijdensrisicoverzekering, via verzekeringsmaatschappij. Eigen vermogen (spaargeld, beleggingen, lijfrentes)

Financiële rust en zekerheid bij overlijden

De Geldwijzer Nabestaanden is een startpunt voor mensen die meer inzicht willen in de financiële gevolgen na overlijden. Arjan Vliegenthart, directeur Nibud: ‘Een overlijden geeft zoveel stress en emotie dat het fijn is als mensen zich niet ook nog met hun financiën hoeven bezig te houden. Als mensen vooraf al eens hebben uitgezocht wat er financieel gezien gebeurt na overlijden, hebben ze daar iets meer rust over.’

Shaktie Rambaran Mishre, voorzitter Pensioenfederatie: ‘Belangrijk is dat mensen weten hoe ze hun geliefden financieel achterlaten. Wisselen van baan kan leiden tot een andere regeling. Het pensioenfonds wil dat mensen niet voor verrassingen komen te staan. Ook daarom hebben we deze wijzer ontwikkeld.’

Pensioendriedaagse

Ook de Pensioen3daagse, een initiatief van Wijzer in geldzaken, zal van 5 tot 7 november in het teken staan van het nabestaandenpensioen. Kijk op www.pensioendriedaagse.nl voor nieuws en activiteiten en achtergronden over dit thema.