Hoe financieel gezond ben jij? Het Nibud roept mensen op om te checken hoe het met hun financiële gezondheid staat en heeft daarvoor samen met Deloitte en Universiteit Leiden de FinanciëleGezondheidsCheck ontwikkeld. Een snelle test van 15 vragen, die wetenschappelijk is onderbouwd en waarmee mensen een beeld krijgen van hun financiële gezondheid.
Het Nibud lanceert de FinanciëleGezondheidsCheck vandaag bij de presentatie van de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid. Dit is een samenwerkingsverband van bedrijven en organisaties die zich willen inzetten voor de financiële gezondheid van hun werknemers. Initiatiefnemers zijn Deloitte, ING en SchuldenlabNL, waarvan koningin Máxima erevoorzitter is. Bedrijven kunnen de FinanciëleGezondheidcheck inzetten als management tool om de financiële gezondheid van hun medewerkers te meten.
Jongvolwassenen hebben het lastig
Uit recent onderzoek van het Nibud blijkt dat er het afgelopen jaar vaker om een voorschot op het salaris is gevraagd dan drie jaar geleden. Zo’n 37 procent van alle huishoudens heeft momenteel moeite heeft met rondkomen. Onder hen opvallend veel jongvolwassenen tot 35 jaar.
Nooit eerder zag het Nibud deze leeftijdsgroep er zo uitsteken vergeleken met de andere leeftijdsgroepen. De jongvolwassenen geven vooral aan moeite te hebben met de hoge vaste lasten. Ook zien we meer mensen met hogere inkomens die moeite hebben met rondkomen. Een kwart (24 procent) van de mensen met een hoog inkomen heeft daar moeite mee.
FinanciëleGezondheidsCheck
Nieuwe groepen die voorheen geen geldzorgen hadden, worstelen momenteel met de vraag hoe zij alles kunnen blijven betalen. De FinanciëleGezondheidsCheck geeft op basis van de antwoorden op 15 vragen een indicatie van hoe hun financiële situatie eruitziet. De score is een inschatting van hoeveel risico je loopt op financiële problemen. De tool geeft ook concrete tips en wijst de weg naar hulpmiddelen waarmee mensen meer grip op hun inkomsten en uitgaven kunnen krijgen. De lancering van de test past bij de campagne Het leven weer betaalbaar, dat doen we met elkaar die het Nibud onlangs in het leven riep.
Doe de FinanciëleGezondheidsCheck

Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud: ‘Vaak denken mensen dat hun problemen wel meevallen, met de FinanciëleGezondheidsCheck krijgen ze een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd beeld van hoe financieel fit ze daadwerkelijk zijn. En als je niet financieel gezond bent, betekent dat niet gelijk dat je ernstige problemen hebt, maar wel dat je een verhoogd risico hebt om geldproblemen te krijgen.’
‘Deze FinanciëleGezondheidsCheck is een uitkomst voor bedrijven die een beeld willen krijgen over hoe financieel gezond hun personeel is. Daarvoor bieden we binnenkort een managementversie aan waardoor het als monitoringstool kan worden ingezet.’