Direct naar content

Nibud: goed dat prijsplafond energie is verruimd

nieuwsbericht
Gepubliceerd op:
energie

Het Nibud ziet in zijn berekeningen dat het aangekondigde prijsplafond voor energie een aanzienlijke verbetering is. Een alleenstaande in de bijstand met een huis met energielabel E betaalde in juli nog € 235 voor gas en elektriciteit. In januari gaat dit huishouden € 184 per maand betalen. Een gezin met 2 kinderen in een woning met energielabel C, gaat met de geschatte tarieven van volgend jaar van een maandelijkse rekening van € 339 naar € 310.

De aangekondigde regeling is gunstiger dan eerder genoemde normen. Zo is de maximumprijs die mensen betalen voor stroom flink verlaagd van € 0,70 per kWh naar € 0,40 per kWh. Het verbruiksplafond voor stroom is verhoogd naar 2.900 kWh per jaar. Daarboven geldt de marktprijs. Zo profiteren ook mensen die geen gas gebruiken van de maatregelen. Voor gas is het verbruiksplafond 1.200 m3 per jaar en het maximumtarief € 1,45 per m3.

Het Nibud vindt het goed dat huishoudens gecompenseerd worden voor de hoge tarieven en dat er eindelijk helderheid is over de energierekening. Het plafond gaat veel mensen lucht geven. Wel is het zo dat een gezin met 2 kinderen volgens cijfers van het Nibud gemiddeld meer energie verbruikt dan de hoogte van het prijsplafond. We vinden het zaak dat energiemaatschappijen niet wachten tot 1 januari met het verlagen van de voorschotbedragen, zodat huishoudens het zo snel mogelijk financieel iets makkelijker krijgen.

Niet alle problemen opgelost

Nibud-directeur Arjan Vliegenthart: ‘Het is goed dat er eindelijk duidelijkheid is over het prijsplafond. Tegelijkertijd lost dit lang niet voor iedereen de problemen op. Mensen die, soms noodgedwongen, meer energie verbruiken dan gemiddeld en grote gezinnen, betalen voor een deel van hun energieverbruik nog steeds de hoofdprijs. Bovendien is de prijs van een gemiddelde energierekening voor veel mensen nog altijd een hoop geld.’

In onze berekeningen gaan we uit van een gemiddeld gebruik van een alleenstaande in de bijstand met energielabel E van 1.023 m3 gas en 1.810 kWh stroom. Voor een gezin met twee kinderen en energielabel C rekenen we met een verbruik van 1.120 m3 gas en 3.940 kWh stroom. We vergelijken de nieuwe tarieven met de tarieven van juli 2022. Voor de geschatte tarieven van 2023 rekenen we met 21 procent btw, in juli 2022 gold een btw-tarief van 9 procent. De energietoeslag is nog niet in de maandbedragen meegenomen.