Direct naar content

Nibud geeft persoonlijk financieel adviesgesprek op de werkvloer

nieuwsbericht
Gepubliceerd op:

Dakdekkers, chauffeurs en voormannen die eerder dan de AOW-leeftijd willen stoppen met werken, kunnen met hulp van het Nibud uit laten rekenen hoe dat voor het inkomen uitpakt. De gesprekken zijn onderdeel van de Zwaarwerkregeling binnen de cao BIKUDAK.

Steeds vaker komen bedrijven en organisaties bij het Nibud met verzoeken of het Nibud hun personeel voor wil lichten over hun inkomsten en uitgaven in bepaalde situaties. Partijen betrokken bij de cao voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven (BIKUDAK) zijn dit voorjaar een vervroegd uittredenregeling overeengekomen. Een onderdeel daarvan is het aanbieden van een financieel adviesgesprek aan alle 329 medewerkers in de sector die van de regeling gebruik kunnen maken. Zij maken daarvoor gebruik van de expertise van het Nibud.

Individueel traject

Het Nibud heeft een programma op maat gemaakt, waarbij voorafgaand aan de persoonlijke gesprekken drie regionale bijeenkomsten voor werknemers over pensioen en de Zwaarwerkregeling plaatsvinden. Medewerkers kunnen daarna een individueel traject afspreken waar uitleg en persoonlijk financieel inzicht wordt gegeven. De gesprekken worden gevoerd door de consultants van financieel communicatiebureau Comminz, samenwerkingspartner van het Nibud.

‘Fantastisch om met financieel inzicht deze doelgroep te kunnen helpen met het maken van goede keuzes naar de toekomst. De samenwerking met het Nibud als partner voelt erg goed. We willen allebei mensen helpen met goede voorlichting en financiële coaching, en zijn honderd procent onafhankelijk!’, aldus Paul Smid, algemeen directeur van Comminz.

Geldproblemen voorkomen

Na het gesprek kan de medewerker goed overzien wat de mogelijkheden zijn en een goede keuze naar de toekomst maken. Anne-Mart Kuipers, bij het Nibud verantwoordelijk voor dit traject: ‘Dit soort trajecten zijn heel belangrijk bij het voorkomen van geldproblemen. We waarderen het daarom extra als werkgevers, pensioenfondsen en vakbonden dit soort trajecten voor hun personeel willen opzetten. Uit onderzoek blijkt steeds opnieuw dat mensen die zich voorbereiden op een verandering in hun inkomen en uitgaven daar makkelijker mee om kunnen gaan dan mensen die bij de dag leven en wel zien wat er op financieel gebied gebeurt. Met deze gesprekken krijgen ze inzicht in hun persoonlijke situatie. Alleen zo kunnen ze toekomstige mogelijkheden zelf goed inschatten. Dit moet volledig aansluiten bij hun wensen en het is belangrijk dat ze ook begrijpen hoe het werkt.’

Onderzoek en advies op maat

Ook uw organisatie kan met specifieke vragen bij ons terecht. We doen onderzoek op maat en geven advies. Het Nibud denkt graag met u mee.