Direct naar content

Nibud-directeur bij opening Week van het geld met koningin Máxima

nieuwsbericht
Gepubliceerd op:
week van het geld

Hoe weersta je de verleidingen van aantrekkelijke aanbiedingen? Nibud-directeur Arjan Vliegenthart opende maandag de Week van het geld samen met onder andere koningin Máxima en de minister van Financiën, Sigrid Kaag. Het thema van dit jaar is ‘Bedwing de bling’ – omgaan met verleidingen. ‘Daar moeten we over durven praten met onze kinderen.’

Via reclames op televisie, hun smartphone en influencers worden kinderen al op jonge leeftijd verleid met aanbiedingen van allerlei spullen. Jongeren en jongvolwassenen zijn gevoelig voor dit soort verleidingen. Het is daarom belangrijk dat zij van jongs af aan financiële vaardigheden aanleren. Dat helpt kinderen als ze ouder zijn bij het maken van verstandige financiële keuzes. Jongeren die geen of weinig financiële vaardigheden meekrijgen zijn vaker financieel kwetsbaar.

Financiële educatie in het onderwijs

Koningin Máxima is erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken, dat net als het Nibud streeft naar structurele aandacht voor financiële vaardigheden in het onderwijs. ‘Bewustzijn en weerbaarheid is heel belangrijk. Jong geleerd, is oud gedaan’, zegt de koningin tijdens de opening van de Week van het geld. ‘Kinderen die de fout ingaan hebben vaak ouders die het moeilijk vinden om met geld om te gaan, dus moeten kinderen het op school leren.’

‘Praat erover met je kind’

Ouders worden tijdens de projectweek ook gestimuleerd om met hun kinderen te praten over geldzaken. Praten over geld is voor veel ouders en jongeren ingewikkeld, zeker als ze geen of te weinig geld hebben. Toch is het voor de financiële opvoeding van groot belang.

Nibud-directeur Arjan Vliegenthart: ‘We moeten erover durven praten met onze kinderen. Je mag fouten maken, maar afspraken maken over geld uitgeven is belangrijk. Je moet ouders ook toerusten voor dit gesprek: wat geef je voor geldlessen aan je kinderen mee?’ Het Nibud biedt op deze pagina handvatten voor de financiële opvoeding.

Benieuwd naar de activiteiten tijdens de Week van het geld? Hier vind je een overzicht.

Foto: Wijzer in geldzaken