Direct naar content

Nibud: Bufferbedrag is persoonlijk, maar wel belangrijk

nieuwsbericht
Gepubliceerd op:

Het overkomt iedereen wel eens: de wasmachine gaat stuk, de apk-keuring van de auto valt tegen of die spiksplinternieuwe mobiele telefoon valt kapot. Zulke uitgaven komen vaak onverwacht. Het Nibud adviseert daarom een persoonlijke adviesbuffer achter de hand te hebben.

Een buffer is een financiële reserve waarmee direct onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven kunnen worden betaald.

Een buffer is persoonlijk, maar wel belangrijk

Een bufferbedrag is voor iedereen anders. Het geadviseerde bufferbedrag is onder andere afhankelijk van de huishoudsituatie, de eventuele auto en de inventaris. Het bedrag is een advies, maar wel belangrijk. Het achter de hand hebben van een buffer geeft grip op geld en voorkomt financiële stress. Met een buffer kan iets worden vervangen of betaald, zonder daar geld voor te moeten lenen.

Waarvoor is een buffer bedoeld?

Het doel van een buffer is onder andere om kapotte spullen te kunnen vervangen door een vergelijkbaar exemplaar. Denk aan het vervangen van inventaris, zoals een televisie, laptop of wasmachine. Maar het is ook bedoeld voor onderhoud van de woning en de reparatie of vervanging van een eventuele auto. Daarnaast vangt een buffer onverwachte rekeningen op, zoals niet voorziene zorgkosten of een naheffing van de energienota. De buffer is bedoeld om te gebruiken en vervolgens weer aan te vullen.

Nibud BufferBerekenaar

De Nibud BufferBerekenaar is een online tool waarmee de invuller een persoonlijke adviesbuffer berekent, gebaseerd op specifieke huishoudsituaties. Het geadviseerde bufferbedrag is een richtlijn. De BufferBerekenaar brengt de hoogte van de onderdelen in de persoonlijke situatie in beeld. Ook geeft de tool tips en adviezen om te starten met het sparen voor een buffer.