Direct naar content

Nibud bezorgd over stapeling van leningen bij koopstarters

nieuwsbericht
Gepubliceerd op:

Een hypotheekschuld, een studieschuld en een consumptief krediet. Het Nibud maakt zich zorgen over de stapeling van leningen die starters op de huizenmarkt hebben.

Steeds vaker hebben jongeren naast een hypotheek ook een consumptief krediet, om de financiering rond te krijgen. Dit blijkt uit onderzoek van de AFM. 

Ook ziet het Nibud dat een groeiend aantal mensen een maximale hypotheek afsluit. Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen starters, maar ook doorstromers dit vaker doen.  De hypotheeknormen van het Nibud zijn gebaseerd op gemiddelde budgetten. Zo kan het zijn dat de daarbij behorende netto maandlasten toch niet goed passen bij het inkomsten- en uitgavenpatroon. Voor sommige huishoudens kan zo’n maximale hypotheek betekenen dat er flink bezuinigd moet worden.

Het Nibud adviseert altijd om te kijken of de hypotheek past bij de persoonlijke situatie. Een hulpmiddel daarvoor is het Nibud Persoonlijk Budgetadvies waarmee een beeld verkregen kan worden van de financiële mogelijkheden.