Direct naar content

Minister Schouten bedankt vrijwilligers: ‘Zonder jullie was ik nergens’

nieuwsbericht
Gepubliceerd op:
vrijwilligers

Vrijwilligers maken het verschil. Die boodschap gaf minister Carola Schouten voor Armoedebeleid mee aan de circa 300 bezoekers van de Landelijke Vrijwilligersdag voor vrijwilligers in de thuisadministratie. ‘De overheid heeft meestal een formele relatie met mensen, maar juist in het informele ontmoet je elkaar echt. Jullie staan met jullie voeten in de modder, jullie zetten een plus erop, dank daarvoor’, aldus de minister.

Nieuwe vrijwilligerstraining

Het Nibud organiseerde de Landelijke Vrijwilligersdag samen met Humanitas, Schuldhulpmaatje, LSTA, fiKks, Rabobank, Rabo Foundation en NN Group. In het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht kwamen deze partijen en de vrijwilligers afgelopen zaterdag bij elkaar voor een goed gevuld programma van sprekers, presentaties en een prikkelende voorstelling.

Voor het eerst konden thuisblijvers het plenaire deel van de ochtend ook online volgen. Tientallen vrijwilligers zagen vanuit het hele land niet alleen de minister, maar ook de bijdrage van Nibud-directeur Arjan Vliegenthart en de lancering van de nieuwe online vrijwilligerstraining Ondersteunen bij geldzaken.

Van de bestaande training is een compleet vernieuwde versie gemaakt, die ‘oude’ en nieuwe vrijwilligers online kunnen volgen. Met een druk op de knop maakten 3 vrijwilligers uit de zaal de training beschikbaar.

Deze content is beschikbaar na het accepteren van de cookies.

Hulp bij betalingsproblemen

Arjan Vliegenthart maakte nieuwe Nibud-cijfers bekend uit het rapport Rondkomen en betalingsproblemen 2022. Uit dit rapport blijkt dat de steeds hogere vaste lasten bij jongvolwassenen en huishoudens met een ‘hoger inkomen’ hebben geleid tot een groei van betalingsproblemen.

Voor iedereen die digitaal vaardig is en zelfstandig de grip op zijn geld weer terug wil krijgen, presenteerde het Nibud daarom een online training: Aan de slag met je geldzaken. Voor wie dat moeilijk vindt, benadrukte Vliegenthart dat vrijwilligers voor iedereen van onschatbare waarde kunnen zijn. ‘Het is ontzettend belangrijk dat mensen hulp zoeken als ze er zelf niet uitkomen. Via hun gemeente kunnen mensen laagdrempelig in contact komen met vrijwilligersorganisaties.’

Later deze week lees je via social media en onze site meer over deze speciale dag voor vrijwilligers in de thuisadministratie.