Direct naar content

Mijn huishoudboekje in coronatijd

blog
Gepubliceerd op:

Sinds de coronatijd werk ik noodgedwongen vanuit huis en ook mijn vrije tijd besteed ik anders. Dit heeft invloed op mijn ‘huishoudboekje’. Zo doe ik minder impulsaankopen, maar geef ik meer uit aan lekkernijen uit de supermarkt. Wat verandert er nog meer? En: merken jullie dit ook?

Minder impulsaankopen

Terwijl ik standaard ‘s ochtends koffie haalde op het station, voordat ik met de trein naar mijn werk reisde, spaar ik deze uitgaven nu uit. Ik kom ook niet meer in de stad waardoor ik niet verleid word om bijvoorbeeld nieuwe kleren te kopen. Waarom zou ik ook, nu ik thuis achter mijn laptop zit en nauwelijks ergens naar toe ga?

Kijkend naar mijn bankafschriften zie ik dat daar weinig gebeurt. Ik pin veel minder vaak. In januari en februari gaf ik vaker kleine bedragen uit, vaak impulsaankopen voor iets waar ik op dat moment zin in had. Nu ik minder vaak betalingen doe, zijn de bankafschriften veel overzichtelijker.

Ik zie bijvoorbeeld ook dat ik geen geld meer uitgeef aan de kapper, een concert, de sauna of aan een terrasje. Maar wél koop ik vaker een bloemetje en ik geef meer uit aan kaartjes en postzegels!

Planmatiger boodschappen doen

Mijn boodschappen doe ik heel bewust slechts één keer per week. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen blijf ik het een crime vinden om naar de supermarkt te gaan.  Doordat ik minder in de winkel kom moet ik mijn boodschappen wel veel bewuster plannen. Ik hol nu niet meer even snel naar de winkel als ik iets ben vergeten, maar fabriceer toch altijd iets lekkers op tafel met de ingrediënten die ik nog wél in huis heb. Ik ben creatiever met koken.

Ik merk wel dat naast de gezonde producten er nu ook meer ongezonde verwennerijen in mijn winkelwagentje belanden. Ik vraag me dan ook af of ik dit onbewust altijd al deed of dat ik er nu meer behoefte aan heb om mezelf te belonen nu ik thuis opgesloten zit?

Meer bestedingen voor binnen

Ik merk ook dat ik geld aan andere dingen uitgeef. Nu ik meer thuis zit, zijn mijn uitgaven aan reiskosten bijvoorbeeld veel minder. Maar ik heb nu wel meer behoefte om het thuis gezelliger te maken. Ik heb plannen om mijn huis een likje verf te geven en bloemetjes in de tuin te zetten. Geld dat ik anders buiten de deur zou besteden, geef ik nu uit aan dingen binnenshuis.