Direct naar content

Meer jongeren in de bijstand

nieuwsbericht
Gepubliceerd op:

Het aantal Nederlanders met een bijstandsuitkering is in het tweede kwartaal van 2020 gestegen naar 427.000. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename is vooral zichtbaar onder jongeren tot 27 jaar.

Bij jongeren gaat het om een toename van ruim 5 procent. Dat vooral meer jongeren in de bijstand terechtkwamen, hangt samen met een daling van de arbeidsdeelname in deze leeftijdsgroep. Dat meldt het CBS. Het Nibud constateerde eerder al een inkomensterugval onder jongeren in de drie coronapeilingen die het instituut uitvoerde in april, juni en juli.

Uit die peilingen blijkt dat jongeren en flexwerkers het hardst getroffen worden door de coronacrisis. Voor veel jongeren geldt dat zij slechts een beperkt aantal uren werken. Bij een eventuele inkomensterugval komen zij daardoor vaak niet in aanmerking voor steunmaatregelen zoals de TOFA. Zo belanden zij sneller in de bijstand. Niet alle jongeren kunnen echter een beroep doen op de bijstand. Zij lopen daardoor extra risico op schulden doordat ze de vaste lasten niet meer te kunnen betalen.

Voor het eerst in 2,5 jaar

Volgens het CBS is een kwartaal met meer bijstandsontvangers dan een jaar eerder in tweeënhalf jaar niet meer voorgekomen. Naast jongeren nam het aantal bijstandsontvangers ook toe onder 45-plussers. Bij de 27- tot 45-jarigen lag het aantal bijstandsgerechtigden iets lager dan een jaar eerder.