Direct naar content

Maximale rentes kredieten tijdelijk verlaagd

nieuwsbericht
Gepubliceerd op:

Minister Hoekstra van Financiën verlaagt binnenkort het maximale rentepercentage op kopen op afbetaling of roodstaan. De minister vroeg het Nibud hem daarover te adviseren.

De verlaagde maximale rente op krediet is vanaf vandaag, maandag 10 augustus 2020, van kracht. De tijdelijke verlaging geldt tot maart 2021. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart noemde het maandagmiddag op Radio 1 een stap in de goede richting. ‘Maar om echt schulden te voorkomen, zal er meer moeten gebeuren.’

Vliegenthart noemde twee belangrijke stappen: ‘Het eerste is dat je het product dat je aanschaft, ook binnen een redelijke termijn terugbetaalt.’ Als iemand iets koopt wat hij een jaar gebruikt, terwijl het aflossen drie jaar kost, dan kan dat erg demotiverend werken. ‘En twee, ook belangrijk, een check op het inkomen van mensen: kunt u het ook daadwerkelijk aflossen?’ Dat gebeurt nu nog te weinig, aldus de Nibud-directeur. Hij benadrukt daarbij dat dat de verantwoordelijkheid is van de consument zelf, maar dat die taak ook wat meer en nadrukkelijker bij de kredietverstrekker mag worden neergelegd.

De maximale rente op krediet daalt van 14 naar 10 procent. Het gaat voorlopig om een tijdelijke verlaging. Wie tussen de vermoedelijke ingangsdatum van 1 augustus en het einde van het jaar zo’n krediet ontvangt, heeft profijt van de lagere rente. In een brief aan de Tweede Kamer legt Hoekstra uit dat hij gaat onderzoeken of hij de verlaging later definitief kan doorvoeren.

Notitie

De minister baseert de verlaging mede op een notitie van het Nibud, dat op zijn verzoek de voors en tegens van een verlaging van de maximale rente beschreef. Hierin geeft het Nibud aan dat kwetsbare consumenten beter beschermd moeten worden tegen hoge kosten van krediet. Een verlaging van de maximale rente is daarvoor een goede en eenvoudige mogelijkheid.

Tegelijkertijd moet de rente op roodstaan en kopen op afbetaling niet té laag worden. ‘Bij een zeer lage rente kan het financieel aantrekkelijk lijken veel te lenen, en kan gewenning aan krediet optreden,’ schrijft het Nibud.

Evenwicht

Voor mensen die geen buffer hebben en bijvoorbeeld opeens een nieuwe koelkast moeten aanschaffen, is consumptief krediet een uitkomst. ‘Soms hebben mensen gewoon geen keus, staan ze met de rug tegen de muur. En dan maakt het wel uit of je 10 of 14 procent moet betalen,’ aldus Nibud-directeur Arjan Vliegenthart dinsdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Vliegenthart onderschrijft dat 10 procent nog steeds aanzienlijk is, maar benadrukt dat de financier bij dergelijke kortlopende kredieten zijn kosten minder kan spreiden dan bijvoorbeeld bij een langlopende hypotheek: ‘Je moet het ook kunnen betalen als financier. Met de verlaging komt er een goed evenwicht tussen de belangen van de consument, die niet te veel moet betalen, en de belangen van diegenen die het geld ook daadwerkelijk uitlenen.’