Deze kreet hoort het Nibud regelmatig sinds winkels door de corona-maatregelen het betalen met contant geld ontmoedigen. Er is een groep mensen voor wie contant geld opnemen een belangrijke manier is om grip te houden op uitgaven. Deze groep heeft het dus lastig. Wat nu?
Betaalvereniging Nederland gaf deze week aan dat in de laatste week van maart, de hoeveelheid contant geld die we hebben opgenomen gehalveerd is vergeleken met de laatste week van februari. Logisch, denk je dan. Want om besmetting door het coronavirus te voorkomen, wordt het bij supermarkten ontmoedigd om met contant geld te betalen.
Soms mag je nog geld op een schoteltje neerleggen, maar zoveel mogelijk contactloos betalen is het advies. Voor de meeste mensen geen probleem, zij zijn al gewend met pinpas, mobiel of contactloos te betalen. Het is ook handig dat speciaal voor deze periode de limiet voor contactloos betalen is verhoogd van 25 euro naar 50 euro.
Meer grip met contant geld
Maar dat geldt niet voor iedereen. Uit Nibud-onderzoek (2019) blijkt dat 35 procent van de Nederlanders even vaak pint als met contant geld betaalt. En 15 procent vaker contant betaalt dan met pin. Er is dus een groep mensen die liever contant betaalt, maar die dat nu bijna niet kan.
Het Nibud krijgt hierover vanuit verschillende hoeken vragen: van bezorgde consumenten tot betrokken budgetcoaches. De angst is dat geldproblemen zullen toenemen bij de groep die gewend is wekelijks een vast bedrag te pinnen en zo grip op de uitgaven te houden. Contant geld is tastbaar en zichtbaar, je weet hoeveel je nog over hebt van het budget dat je hebt gesteld, en dat helpt om verleidingen te weerstaan en grip te houden. Professionals noemen dit een bindingstechniek. Voor wie bijvoorbeeld een laag inkomen heeft, of schulden moet afbetalen, kan dit erg belangrijk zijn.
Sommigen zijn bang dat na het coronatijdperk het contante geld helemaal zal verdwijnen. Weer anderen zijn dankbaar dat helpers voor hen boodschappen doen, maar weten niet hoe dit terug te betalen als dit niet contant kan. Je geeft je pinpas niet zo maar aan een vreemde mee.
Los van al deze redenen vindt het Nibud het voor iedereen aan te raden een klein bedrag aan contant geld in huis te hebben. Om de eerste paar dagen te kunnen overbruggen in een noodsituatie, zoals bijvoorbeeld wanneer er een stroomstoring op het betalingsverkeer is waardoor je niet kunt pinnen.
Tips als het zonder contant geld moet
Hoe houdt u toch zo goed mogelijk grip op uw uitgaven aan boodschappen nu contant betalen (hopelijk tijdelijk) niet of minder mogelijk is? Een aantal tips.
Tip: Als pinnen, contactloos betalen of online bankieren nog helemaal nieuw voor u is, vraag dan eerst hulp aan een bekende. Zodat u wegwijs wordt in de beginselen. Eenmaal een start gemaakt hoeft het niet moeilijk te zijn.
- Stel voor uzelf een limiet voor uitgaven aan boodschappen per dag of per week. Stel de daglimiet op uw pinpas naar beneden bij. Dit kunt u zelf doen in de online bankieromgeving
- Open een tweede bankrekening, waar u maandelijks of wekelijks een vast bedrag op stort. Hiervan doet u de boodschappen. Zo houdt u overzicht over het budget dat u hiervoor heeft.
- De inkomsten komen op de andere bankrekening binnen, waar ook de vaste lasten vanaf gaan.
- Maak een boodschappenlijstje en houd u daar ook aan.
- Ga zo min mogelijk naar de supermarkt, om zoveel mogelijk de verleiding te vermijden.
- Bestel uw boodschappen online voor de hele week en ga tussentijds niet meer naar de winkel.
- Houd in een kasboekje bij wat u heeft uitgegeven. Dat maakt uw geld weer iets tastbaarder.
Oproep aan banken
Om mensen te helpen grip op hun geld te houden, kunnen ze best wel extra hulp gebruiken. Banken zouden bijvoorbeeld:
- Geen kosten in rekening kunnen brengen voor een tweede bankrekening.
- Naast een daglimiet ook de mogelijkheid te bieden van een weeklimiet op een pinpas.
Uw tips?
Heeft u nog andere tips en hulpideeën zodat kwetsbare mensen meer grip op geld kunnen houden in een tijd zonder contant geld? Laat het ons weten.