Half miljoen Nederlanders leven in armoede
Nieuwsbericht | 9 december 2019
584.000 huishoudens, 7,9 procent van alle huishoudens in Nederland, leven in armoede. Dit blijkt uit een rapport van het CBS. Ondanks de economische groei van de afgelopen jaren, is het aantal mensen dat in armoede leeft de afgelopen drie jaar gelijk gebleven.
Onder kinderen blijft de armoede ook gelijk: 8,1 procent groeit op in een gezin met een laag inkomen. Tussen 2014 en 2017 nam de armoede onder kinderen wel af. Volgens het CBS is ook het aantal huishoudens dat zeker vier jaar achter elkaar van een laag inkomen moet rondkomen met 3,3 procent gelijk gebleven.
Zelfstandigen risicogroep
Volgens het CBS lag de lage-inkomensgrens vorig jaar voor een alleenstaande op netto 1060 euro per maand. Voor een stel met twee minderjarige kinderen was dat 2000 euro. Met name zelfstandigen hebben relatief vaak een inkomen onder deze grens. Van hen moest bijna 10 procent rondkomen van een laag inkomen, en 2 procent langdurig.
Het Nibud concludeerde onlangs dat huishoudens met een wisselend inkomen moeilijker rondkomen dan mensen met een vast inkomen en minder gebruik maken van tegemoetkomingen zoals toeslagen dan huishoudens met een vast inkomen.
Gemeentebeleid voor minima
Huishoudens met een laag inkomen kunnen bij gemeenten terecht voor (financiële) ondersteuning. Iedere gemeente pakt dit op zijn eigen manier aan. Het Nibud brengt door middel van Minima-effectrapportage (MER) in kaart wat het effect van dit gemeentebeleid is. En geeft gemeenten advies over het sociale beleid.