Direct naar content

Geldzaken regelen bij een scheiding

blog
Gepubliceerd op:

In Nederland strandt één op de drie huwelijken. Een scheiding is naar en je financiën zijn misschien wel het laatste waar je aan denkt. Toch is het regelen van geldzaken erg belangrijk. Waar moet je allemaal rekening mee houden? Nibud-collega Marion Weijers, adviseur budgetvoorlichting, vertelt je meer over geldzaken bij een scheiding.

Wie gaat waar wonen?

Op het moment dat je gaat scheiden, zijn er veel dingen die meespelen. Minimaal een van de partners zal gaan verhuizen. Je hebt dan een nieuwe inboedel nodig. Misschien hebben jullie een koopwoning, dan zal een van de partners de ander uitkopen. Of het huis moet worden verkocht.

En de kinderen?

Als je kinderen hebt, moet je bovendien beslissen waar de kinderen gaan wonen. Gaan ze bij één van de ouders wonen? En wat zou dan de kinderalimentatie zijn? Of spreek je af dat je voor co-ouderschap gaat?

Als je kinderalimentatie betaalt, dan wordt het kind meestal op één adres ingeschreven en ontstaat er na de scheiding een éénoudergezin en een alleenstaand huishouden. Bij co-ouderschap zijn er 2 éénoudergezinnen.

Vergeet je pensioen niet

Tijdens het huwelijk heb je misschien pensioen opgebouwd. Als je uit elkaar gaat, heb je beiden recht op elkaars opgebouwde ouderdomspensioen. Dat kun je verdelen. Het is slim om dat te doen op het moment dat je gaat scheiden.

Waar je nog meer rekening mee moet houden, lees je in het volledige interview met Marion Weijers op de Aegon-website.*[button_highlight button_label=”Naar het interview over geldzaken bij een scheiding” button_target=”_blank” button_icon=”nibud-external-link-symbol” button_link=”https://www.aegon.nl/blog/opinie/noodzakelijk-je-geldzaken-regelen-tijdens-een-scheiding”]*Dit interview vond plaats in het kader van een campagne Goed met geld van Aegon. Daarin is het doel om mensen te helpen met hun geldzaken.

Meer weten?