De Nibud-leerdoelen en de Nibud-competenties voor financiële educatie zijn geactualiseerd en vanaf nu downloadbaar. De leerdoelen en competenties publiceerden we voor de 1ste keer in 2008. Op basis van onze eigen onderzoeken, internationaal literatuuronderzoek en inzichten uit het professionele werkveld werken we ze elke 5 jaar bij.
Voor deze update betekent dat bijvoorbeeld dat we de veiligheid rondom de digitalisering van het geldverkeer hebben meegenomen. Uit het rapport Financiële opvoeding 2023 – dat vorige week verscheen – kwam dit als belangrijk thema naar voren. Maar ook het feit dat veel mbo-studenten niet weten dat ze zorgtoeslag kunnen aanvragen, hebben we in de leerdoelen verwerkt (Mbo-onderzoek 2021).
Financiële opvoeding is een belangrijke voorwaarde om geldproblemen te voorkomen. Volwassenen die als kind niet van hun ouders hebben geleerd hoe ze met geld moeten omgaan, hebben 2x zo vaak betalingsachterstanden. De Nibud-leerdoelen en -competenties vormen het fundament voor financiële educatie en financiële opvoeding. Ze laten zien wat een kind op een bepaalde leeftijd kan leren en wat je moet kunnen en kennen vanaf je 18e verjaardag. Daarmee zijn ze geschikt voor educatieve programma’s op scholen en educatieve voorlichting over geldzaken en vormen ze voor ouders de basis voor de financiële opvoeding.