Direct naar content

‘Een wisselend inkomen vraagt veel van mensen’

blog
Gepubliceerd op:

Veel Nederlanders krijgen niet – zoals de meeste mensen – op de 25e of 26e van de maand hun salaris. Dat betekent dat de hoogte van hun inkomen kan verschillen, maar ook dat zij niet altijd genoeg op hun bankrekening hebben staan als de vaste lasten worden afgeschreven. Een wisselend inkomen betekent dat je op een andere manier moet budgetteren, aldus Nibud-trainer Pauline Mulder die veel met uitzendkrachten heeft gewerkt.

Anders plannen

‘Anders budgetteren: dat is iets wat mensen zelf kunnen doen. Maar ook werkgevers en leveranciers van bijvoorbeeld gas, licht, water en internet zouden hier meer rekening mee kunnen houden. Om te voorkomen dat mensen met een wisselend inkomen in de financiële problemen komen. Want dat maak ik in de praktijk vaak mee. En daarbij gaat het vaak om de meest kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt; uitzendkrachten en flexwerkers. Als zij niet in staat zijn om overzicht te bewaren, te begroten en te plannen, is er een kans dat het mis gaat. Want de huur betaal je per maand, niet wekelijks, en ook gas en licht worden aan het eind van de maand afgeschreven. Het vraagt best wat van mensen om dat goed te organiseren.

Maandbuffer

Wat ik mensen in deze situatie leer, is dat ze hun weekinkomen moeten omrekenen naar een maandsalaris. En vervolgens doen ze er goed aan om een buffer van minimaal een maand aan te leggen. Dan ben je altijd in staat om je vaste lasten te betalen. Gelukkig stijgt het aantal leveranciers van diensten als energie en internet waar je zelf je incassodatum kunt bepalen. En af en toe kom ik het ook al tegen dat je betaalmoment mag verspringen. Maar bij de meeste bedrijven zijn de systemen daar nog niet op ingericht.

Letten op toeslagen

Een ander probleem waar mensen met een flexibel inkomen tegenaan lopen, is dat zij toeslagen krijgen op basis van hun vaste inkomen. Maar wanneer je door onregelmatige diensten, ritten naar het buitenland of extra uren meer verdient, kan het zo zijn dat je die toeslagen aan het einde van het jaar weer moet terugbetalen. Ook daardoor raken veel mensen in de problemen. Het zou fijn zijn als werkgevers zich hier bewust van zijn. Voorlichting hierover is écht heel belangrijk. Natuurlijk is het mooi dat die toeslagen er zijn. Maar op deze manier leveren ze ook problemen op.

Kortom, er is nog veel werk aan de winkel als gaat om mensen met wisselende inkomens. Het is niet iedereen gegeven daar op een goede manier mee om te gaan. Ik vind dat werkgevers daarin het voortouw moeten pakken. Door mensen maandelijks te gaan betalen of door goede voorlichting over hoe je hier op een verantwoorde manier mee om kunt gaan.

Groepen met wisselende inkomsten

  • Sommige werkgevers betalen niet per kalendermaand, maar per 4 weken uit
  • Uitzendkrachten krijgen hun salaris wekelijks
  • Het inkomen van mensen in de zorg of bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs schommelt door hun onregelmatigheidstoeslagen
  • En zzp-ers hebben te maken met een sterk wisselend inkomen, afhankelijk van hun opdrachten