Direct naar content

Drie maanden collegegeld voor vertraagde afstudeerders

nieuwsbericht
Gepubliceerd op:

Studenten die door de coronacrisis niet voor de zomer kunnen afstuderen, krijgen drie maanden collegegeld terug. Het Nibud sprak eerder al de hoop uit dat studenten tegemoetgekomen zouden worden, omdat de crisis hen vaak hard raakt.

De regeling is bedoeld voor mbo’ers, hbo’ers en wo’ers die deze zomer zouden afstuderen, maar door de coronacrisis na de zomer moeten doorstuderen. Zij moeten hun studie dan wel tussen 1 september en 31 januari 2021 afronden. Het bedrag dat zij ontvangen, verschilt. Een BBL-student krijg € 150, een BOL-student € 300 en een student in het hoger onderwijs € 535.

Onzekerheid

Veel studenten zijn tegelijkertijd flexwerkers en zagen hun inkomsten (deels) verdampen. Het kabinet is van plan een compensatie van € 600 beschikbaar te stellen voor werkloze flexwerkers, maar in de praktijk komen veel studenten daar niet voor in aanmerking.

Het Nibud is dan ook blij met de regeling. Studenten kunnen door de coronacrisis meer lenen, maar hun toekomst wordt onzekerder: vinden ze straks, tijdens een eventuele recessie, nog wel werk? “Het zou fijn zijn als er met enige coulance kan worden gekeken naar studenten die buiten hun schuld om hun studielening verhogen. Wellicht kan er met terugwerkende kracht iets voor deze groep geregeld worden”, zei Nibud-woordvoerder Karin Radstaak eerder in Trouw.

Aflopende beurs

Ook studenten die vanaf deze zomer geen recht meer hebben op studiefinanciering, kunnen op eenmalige financiële steun van het kabinet rekenen. Het gaat daarbij om bedragen van tussen de € 800 en € 2.000. Eerder werd ook al het studentenreisproduct gratis verlengd. Het kabinet trekt daarnaast € 30 miljoen uit voor leerwerkbanen en stages.

Lees meer over de regelingen op rijksoverheid.nl.