‘Zonder jullie was ik nergens’. Zo bedankte minister Carola Schouten voor Armoedebeleid de circa 300 bezoekers van de Landelijke Vrijwilligersdag voor vrijwilligers in de thuisadministratie, die in het teken stond van de boodschap: vrijwilligers maken het verschil.
Het Nibud organiseerde de Landelijke Vrijwilligersdag samen met Humanitas, Schuldhulpmaatje, LSTA, fiKks, Rabobank, Rabo Foundation en NN Group. In het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht kwamen deze partijen en de vrijwilligers op zaterdag 12 november bij elkaar voor een goed gevuld programma van sprekers, presentaties en een prikkelende voorstelling. We blikken terug met een uitgebreid foto- en videoverslag.
Het ochtendprogramma: vrijwilligers van onschatbare waarde
In de ochtend sprak minister Carola Schouten voor Armoedebeleid de vrijwilligers in de zaal én online via een livestream toe. ‘De overheid heeft meestal een formele relatie met mensen, maar juist in het informele ontmoet je elkaar echt. Jullie staan met jullie voeten in de modder, jullie zetten een plus erop, dank daarvoor’, aldus de minister.
Nibud-directeur Arjan Vliegenthart maakte nieuwe Nibud-cijfers bekend uit het rapport Rondkomen en betalingsproblemen 2022. Ook benadrukte Vliegenthart dat vrijwilligers voor iedereen van onschatbare waarde kunnen zijn. ‘Het is ontzettend belangrijk dat mensen hulp zoeken als ze er zelf niet uitkomen. Via hun gemeente kunnen mensen laagdrempelig in contact komen met vrijwilligersorganisaties.’

Met 1 druk op de knop werd vervolgens de vernieuwde Vrijwilligerstraining Ondersteunen bij geldzaken gelanceerd. Deze online training biedt zowel ervaren als nieuwe vrijwilligers alles wat zij nodig hebben om mensen zo goed mogelijk te begeleiden bij hun geldzaken. De training werd ontwikkeld door het Nibud, Humanitas, LSTA en SchuldHulpMaatje en kwam tot stand met financiering van de Rabo Foundation en NN Group.
Het middagprogramma: verbinding en inspiratie
Rond het middaguur was het tijd voor de presentaties en een lunch. Bezoekers kozen zelf welke presentaties van Humanitas, Rabobank, SchuldHulpMaatje, FiKks of Nibud zij bijwoonden, met thema’s als ‘De hulpvrager écht horen’ en ‘Ondersteunen in vertrouwen en veiligheid’. Een goed moment om te verbinden, ervaringen te delen en te sparren over de problemen die vrijwilligers tijdens hun werk tegenkomen.
De dag werd afgesloten met de theatervoorstelling ‘Bonne Route’ van Tjerk Ridder. Een voorstelling geïnspireerd op de reis van Tjerk met zijn ezel Lodewijk. Samen liepen zij de nieuwe Europese culturele route het Martinuspad van Parijs naar Groningen. Bonne Route gaat over saamhorigheid en delen: twee principes die ontzettend belangrijk zijn voor alle vrijwilligers die anderen helpen met hun geldzaken, en die belangrijker zijn dan ooit.

























