Direct naar content

Ook CPB ziet dat mbo’ers geld mislopen

nieuwsbericht
Gepubliceerd op:

Het Nibud constateerde eind 2021 dat mbo’ers inkomsten missen doordat zij geen zorgtoeslag aanvragen. Ook doen ze vaak geen belastingaangifte waardoor zij hun inkomen niet met een eventuele teruggave kunnen aanvullen. Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt nu dat mbo’ers die recht hebben op een aanvullende beurs ook geld mislopen omdat ze deze beurs niet aanvragen.

Volgens het CPB kwam in 2019 ongeveer de helft van de mbo-studenten in aanmerking voor een aanvullende beurs, maar deed een kwart van hen geen aanvraag. Uit het Nibud Mbo-onderzoek bleek in 2021 dat ruim een derde van de studenten zonder aanvullende beurs, niet had uitgezocht of ze er recht op hadden. In bijna de helft van de gevallen wisten deze studenten niet dat een aanvullende beurs onderdeel is van de studiefinanciering.

‘De bevindingen van het CPB bevestigen onze mening dat het stelsel sterk moet worden vereenvoudigd,’ zegt Annette Groen van het Nibud. ‘Het aanvragen of toekennen van een aanvullende beurs moet simpeler. Daarnaast zien wij onder studenten veel onwetendheid over de mogelijkheden die zij hebben om hun studie te financieren en de risico’s die zij nemen. Mbo’ers willen graag meer weten.’