Direct naar content

Coronatijd: videobellen met de budgetcoach

blog
Gepubliceerd op:

Als Nibud-coach kunnen werkgevers Micha Aarts inschakelen om werknemers met geldproblemen te begeleiden. Geen overbodige luxe in deze coronatijd! In dit blog vertelt Micha over de veranderingen in haar dagelijks werk: ‘De online afspraken duren korter, maar verlopen verrassend effectief’.

‘Het Nibud heeft een poule van coaches die door werkgevers worden ingeschakeld om werknemers met geldproblemen te begeleiden. Daar ben ik er één van. De situatie die nu ontstaat, is zorgelijk. Niet alleen voor mensen met een flexcontract en ZZP-ers. Ook mensen in loondienst zien hun inkomsten dalen, bijvoorbeeld omdat zij geen ploegendiensten of overuren meer kunnen draaien.

Als je altijd op die inkomsten hebt gerekend, kunnen er nu behoorlijke problemen ontstaan. Uit een Nibud-peiling blijkt dat veel mensen zich door de coronacrisis zorgen maken over geld. Van alle ondervraagden heeft 30% niet genoeg geld achter de hand om een inkomensterugval op te kunnen vangen. Dat zijn forse aantallen.

Online inventariseren

De afgelopen week kwamen hierover bij mij de eerste vragen binnen van werknemers. Normaal maakte ik dan een afspraak en ging bij hen thuis op bezoek. Maar dat kan natuurlijk niet meer. Ik moest dus snel omschakelen naar videobellen. En eigenlijk gaat dat verrassend goed! We maken samen online een inventarisatie van de situatie zodat we inzicht krijgen in de problemen en zicht op de oplossingen.

Het enige lastige van deze manier van werken is het boven water krijgen van alle informatie. Dat is soms best even puzzelen, zeker als mensen niet zo digitaal vaardig zijn. Maar tot nu toe is het altijd gelukt en krijg ik stap voor stap toch alle gegevens die nodig zijn. Ik merk dat de afspraken nu wat korter duren dan wanneer je bij iemand thuis zit. Een uur lang naar een scherm turen is namelijk best veel.

Inspelen op onzekerheid

Het vervelende aan deze situatie is natuurlijk dat er nog zoveel onzeker is. Hoe lang gaat het nog duren? Welke steun komt er nog van de overheid? Bij ieder plan dat wij maken, moeten we rekening houden met die onzekerheden. Een financieel plan is altijd maatwerk, maar in deze tijd is het dat nog veel meer. Dat maakt het voor iedereen spannend.

Het belangrijkste advies dat ik mensen meegeef, is altijd: blijf in gesprek met je schuldeisers. Laat van je horen. Dat is onder normale omstandigheden belangrijk, dus nu ook. Als de bedrijven die geld van je tegoed hebben, weten wat er aan de hand is, is er vaak veel te regelen.

Budget in beeld

En voor mensen die vrezen dat ze in financieel zwaar weer terecht zullen komen, is mijn belangrijkste tip: zet je inkomsten en uitgaven op een rij en betaal de vaste lasten als huur, hypotheek, zorgverzekering en energie) altijd. Zo krijg je je budget in beeld en weet je ook aan welke knoppen je kunt draaien om problemen te voorkomen.

Vaak geef je ongemerkt best veel geld uit aan dingen waar je misschien ook wel zonder – of minder – kan. Als je in de toekomst problemen verwacht, kan het dus helpen om daar alvast wat aan te doen. Dat geldt ook voor de inkomstenkant. Krijg je nu één keer per jaar belasting terug? Overweeg dan om de teruggave in maandelijkse termijnen te doen. Zo verhoog je je maandelijkse budget.

Verder adviseer ik iedereen met een verwachte inkomensterugval om het Nibud-stappenplan Grip houden bij geldzorgen te doorlopen. Dat helpt om de juiste acties te ondernemen en biedt praktische hulpmiddelen. Zo zorg je ervoor dat financiële stress hanteerbaar blijft. Het (online) delen van je zorgen en het inschakelen van hulp helpen daarbij!’

Nibud-coach

Werknemers met geldproblemen kunnen een bedrijf veel kosten opleveren. Het loont dus om uw personeel te helpen met budgetcoaching.