Huurders die vanaf 1 juli geen huurverlaging krijgen, doen er goed aan om te controleren of ze toch in aanmerking komen. Het gaat daarbij niet alleen om de gegevens die de Belastingdienst aan de woningcorporatie heeft doorgegeven. Het Nibud adviseert huurders ook om contact op te nemen met hun woningcorporatie.
‘Wij zijn natuurlijk heel positief over deze maatregel,’ zegt Nibud-onderzoeker Jasja Bos. ‘Maar het kan soms misgaan bij het interpreteren van de gegevens over het inkomen en het aantal huisgenoten. Zo merken we dat alleenstaande ouders soms als een eenpersoonshuishouden worden gezien, terwijl ze een meerpersoonshuishouden zijn. Dat kan je tientallen euro’s per maand schelen.’
Ook andere vergissingen kunnen voorkomen, bijvoorbeeld als het inkomen pas in het afgelopen jaar is gedaald. ‘In dat geval moet je de huurverlaging zelf aanvragen, maar controleer ook zeker goed of de gegevens over 2021 kloppen. Dat is het jaar waarover de woningcorporatie informatie van de Belastingdienst krijgt,’ raadt Bos aan. De informatie op de site van de Woonbond kan huurders daarbij helpen. ‘Ben je onzeker of jouw situatie goed is ingeschat? Bel dan de Belastingtelefoon of maak bezwaar bij de woningcorporatie. De Huurcommissie kan hier ook bij helpen. En let op: doe het snel, het is al bijna 1 juli,’ aldus Bos.