Direct naar content

Blog Financieel fit: Zuinig wonen en werken in je eigen (t)huis

blog
Gepubliceerd op:

Oktober staat bekend als woonmaand. Als de herfst zijn intrede doet, verplaatsen we ons steeds vaker naar binnen. Lekker thuis: cocoonen op de bank met een spannende film of goed boek. Natuurlijk heeft de coronacrisis ons leven überhaupt (veel) meer naar binnenshuis verplaatst.

Auteur: Lindsay de Sain Vallen

Zowel mijn partner als ik zijn sinds afgelopen maart grotendeels thuis aan het werk. Een enkele keer hebben we op kantoor gewerkt, maar sinds de aangescherpte maatregelen is ook dat (weer) van de baan. In de zomervakantie zijn we niet op vakantie gegaan, omdat we liever wilden doorsparen voor ons #geldvoornemen: een nieuwe badkamer. Kortom: we zitten al een flink aantal maanden thuis.

Bijna twee jaar geleden namen wij met ons gezin een aantal maatregelen om bewuster om te gaan met energie en verbruik. Niet alleen vanuit financiële overwegingen, maar ook omdat we thema’s als duurzaamheid en consuminderen belangrijk vinden. Met een paar relatief eenvoudige aanpassingen konden we onze energierekening al omlaag brengen.

Dik ingepakt thuis

We proberen als gezin samen ons steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld en natuurlijk heeft dat ook een gunstige uitwerking op onze portemonnee. Zo schreef ik in één van mijn eerdere Bewust op budget-blogs over zuinig(er) omgaan met energie dat wij thuis allemaal dik ingepakt zitten. In plaats van de verwarming een graadje hoger te zetten, dragen we dikke sokken, sloffen en warme vesten of hoodies. Mijn Nibud-collega’s weten precies wanneer het bij ons thuis kouder is, als ze in digitale overleggen op de webcam zien dat ik mijn dikke teddyvest draag ;-).

Onze thermostaat staat overdag zelden hoger dan 19 graden en om 21:00 uur ’s avonds gaat de verwarming voor in de nacht terug naar 15 graden. Dat is trouwens ook het advies wat in de Bespaartest van het Nibud en Milieu Centraal gegeven wordt.Tot nu toe is ons energieverbruik iedere maand lager dan ingeschat en dat vind ik best cool! Het besparen houdt natuurlijk een keer op, want het moet niet té cool worden ;-), maar voorlopig duiken we al ruim 20 maanden nog iedere maand onder het verwachte bedrag.

Wat (of was) kan beter?

Waar ik nog op kan verbeteren is het wassen op lagere temperaturen. Kleding was ik altijd op 30 of 40 graden, maar handdoeken, theedoeken en beddengoed was ik graag op 60 of zelfs 90 graden. Uit gewoonte, want gevoelsmatig doodt dit zo lekker de bacteriën en is het – heb ik ooit begrepen – beter voor de wasmachine. Wel gebruik ik altijd de ecostand van het wasprogramma én een milieuvriendelijk wasmiddel.

Als wasverzachter giet ik een flinke scheut natuurazijn in het doseerbakje. En de droger, die heb ik al in geen tijden aangehad. Ik heb ooit een extra wasrek gekocht en sindsdien is het aantal keren dat ik de droger gebruik op één hand te tellen.

Wat led je?

Een ander verbeterpuntje dat uit de Bespaartest komt, is het gebruik van ledlampen. We hebben nu (nog) niet overal ledlampen. We hebben afgesproken dat wanneer er lampen stuk gaan, we deze vervangen door ledlampen. Boven onze eettafel hebben we twee hanglampen, waarvan één peertje al een ruime tijd stuk was. Maar nu de dagen korter worden en we soms aan de keukentafel werken, werd dat te donker. We vonden dat een goed moment om deze lampen te vervangen door ledlampen. Bij de lokale electronicaspecialist (#supportyourlocals) liet ik me adviseren. Ik schrok echter flink van de prijs. Voor twee ledlampen zouden we ruim 70 euro kwijt zijn!

Toch hebben we deze lampen gekocht. De winkelier legde uit dat ledlampen niet alleen zuiniger zijn, maar ook langer meegaan. In de winkel heb ik het aantal beloofde branduren dat op de verpakking stond, gedeeld door het aantal uren dat de lamp zou branden, verdeeld over het aantal weekdagen en vervolgens de jaren. De verkoper zei dat hij nog nooit iemand in de winkel had gezien die deze calculatie had gemaakt. Tsjah, je werkt bij het Nibud of niet ;-).

Een gouden medaille in de Bespaartest!

Na het afronden van de Bespaartest zie ik dat we de gouden medaille hebben behaald! Dat is leuk én geeft inzicht om de resultaten en bijbehorende besparing erbij te zien. Een relatief makkelijke besparing die we nog kunnen realiseren, is het plakken van radiatorfolie achter de verwarming.

Dat zou bovendien alleen beneden hoeven, want we gebruiken alleen op de begane grond de verwarming. Op de eerste verdieping zijn onze slaapkamers, de badkamer en logeerkamer en daar staat de verwarming nooit aan, dus is radiatorfolie plakken niet eens nodig.

Het enige waar ik me een beetje zorgen over maak, is de eventueel koude winter. Wij hebben onze thuiswerkplekken op zolder ingericht en helaas heeft onze zolder geen verwarming. Daarom oriënteren we ons nu op een enigszins milieu- én budgetvriendelijke oplossing om de zolder te verwarmen. Een elektrisch kacheltje op zolder zou lekker zijn nu we ook de wintermaanden thuis zullen werken, maar het slurpt natuurlijk stroom. Dat voelt toch een beetje zonde, vooral omdat we verder heel zuinig en bewust met energie omgaan. Als iemand hier een goede tip voor heeft, laat dan zeker een reactie achter in de comments!

Heb jij nog bespaartips wat betreft energie? En wat was je score in de Bespaartest? Ik ben benieuwd!

Lindsay

PS: De blogserie Financieel fit hoort bij de gratis Nibud Jaarplanner e-mailcoaching. In tweewekelijkse mails geeft het Nibud je tips, tools en reminders om het hele jaar financieel fit te blijven.