Direct naar content

Blog Financieel fit: Mijn goede geldvoornemens

blog
Gepubliceerd op:

Goede voornemens, ook goede #geldvoornemens, worden vaak groots aangekondigd. Je hebt je verheugd, voorbereid en denkt: nu ga ik écht alles anders doen. Helaas blijkt dat vaak behoorlijk lastig om dit in de praktijk vol te houden. Ook voor mij.

Auteur: Lindsay de Sain Vallen

Dat ligt vaak aan het feit dat je doel te ambitieus is. Althans, dat is bij mij het geval. Als ik iets in mijn kop heb, wil ik het liever gisteren dan vandaag. Het moet bovendien perfect en wel nu. Niet gek dat ik dat niet volhoud.

Goede geldvoornemens voor 2023?

Meld je dan aan voor de gratis Nibud Jaarplanner e-mailcoaching. Dan krijg je precies op het goede moment een tip, tool of reminder. Dat is handig en geeft je grip op je geld. Volg de mails en mis niets belangrijks!
goede geldvoornemens 2023

Omdat ik meer wil weten over gedrag en gewoontes, ben ik in het Nibud-miniboek Goede geldvoornemens gedoken. Je kunt de pdf gratis downloaden (en eventueel uitprinten) en het miniboek biedt je een stappenplan dat helpt jouw geldvoornemens waar te maken. De technieken en hulpmiddelen in het miniboek Goede geldvoornemens zijn gebaseerd op de onderzoeken die het Nibud heeft gedaan naar geld en gedrag, dus ik ben benieuwd.

Mijn #geldvoornemen is sparen voor een nieuwe badkamer. Ik merk dat ik te hard van stapel wil lopen en zie op bladzijde 6 van het miniboek: ‘Maak je doel uitdagend, maar niet te moeilijk’. Mijn enthousiasme wil het liefst dit jaar een nieuwe badkamer, maar als ik mijn doel realistisch benader, weet ik dat dit gedoemd is te mislukken. Het is te snel en te veel. Daarom beschrijf ik mijn doel volgens het aangeraden SMART-principe en besluit na wat rekenwerk dat het haalbaar is om over vier jaar onze badkamer te verbouwen.

Op die manier kan ik sparen én nog prettig leven, waardoor ik minder snel de handdoek in de ring zal gooien, omdat het te moeilijk is. Op bladzijde 9 lees ik dat je jezelf kunt motiveren door je voortgang zichtbaar te maken. Dat herken ik. Persoonlijk ben ik een ontzettende fan van alles opschrijven en op papier monitoren. Zo maak ik nog steeds gebruik van een papieren agenda, de Nibud jaarplanner, en ook het uitschrijven van mijn uitgaven in een kasboek werkt voor mij goed.

Hoe kan ik mijn #geldvoornemen, sparen voor de nieuwe badkamer, zichtbaar maken? Het is belangrijk om het doel concreet te maken en voor mij werkt het visualiseren van mijn doelen goed. Zodoende knip en plak ik een moodboard van mijn droombadkamer. Dat plak ik op mijn slaapkamer, zodat ik het iedere ochtend en avond zie.

Om mezelf het sparen gemakkelijk te maken, heb ik een automatische spaaropdracht ingepland. Iedere maand wordt er automatisch een bedrag naar het spaarpotje “Verbouwing badkamer” overgemaakt.

Zoals ook in het miniboek staat, zijn gewoontes wat betreft gedrag makkelijker dan telkens actief een keuze maken. Dat herken ik. Als ik iedere maand handmatig een overboeking zou moeten doen, kan ik dat vergeten of verleid worden om terug te vallen in oud gedrag. Dan koop ik op dat specifieke moment misschien liever een paar schoenen dan te sparen. Maar nu wordt er automatisch een bedrag overgeboekt naar een spaarpotje nadat ik salaris heb gehad. Dat is mijn nieuwe gewoonte.

Natuurlijk ben ik gericht op mijn einddoel. Maar ook maak ik een soort kalender, waar ik iedere maand kan afvinken dat ik gespaard heb. Belonen en complimenteren helpt om jezelf tussendoor te motiveren, lees ik. En het is slim om jezelf regelmatig aan je #geldvoornemen te herinneren. De eerste overboeking is gespaard en dus heb ik het allereerste vakje beplakt met een sticker. Misschien kinderachtig, maar het helpt mij, dus ik ga er vrolijk mee door.

Ik heb mijn geldvoornemens vertaald naar een concreet plan en een concreet doel. Ik zie mezelf al badderen in mijn super-de-luxe badkamer. Iedere maand komt mijn eigen home-spa dichterbij.

Wat is jouw goede geldvoornemen? Ik ben benieuwd naar jouw doel en of het miniboek je helpt.

Zet ‘m op!

Lindsay

PS: De blogserie Financieel fit hoort bij de gratis Nibud Jaarplanner e-mailcoaching. In tweewekelijkse mails geeft het Nibud je tips, tools en reminders om het hele jaar financieel fit te blijven.