Direct naar content

Blog Financieel fit: Heb ik mijn pensioen goed geregeld?

blog
Gepubliceerd op:

Pensioen, dat is later en klinkt nog zo ver weg. Tegelijkertijd bekruipt me soms het gevoel dat ik me er meer in moet verdiepen. Maar waar begin ik?

Ik ben 37 en weet heus wel dat het verstandig is om te checken of mijn pensioen goed is geregeld. Maar met een fulltime baan, een gezin en alle andere (leuke) dingen in mijn leven, staat mijn hoofd niet vaak stil bij ‘later’. Mijn pensioenleeftijd is bovendien nog hartstikke ver weg, dus ik heb nog tijd zat. Toch?

Vanaf wanneer krijg ik AOW?

Hoe lang moet ik eigenlijk werken voor ik met pensioen mag? Ik heb werkelijk geen idee. Ik heb nooit de moeite genomen dit ergens te checken. Als eerst surf ik daarom naar de website van de SVB en vul daar mijn geboortedatum in. Vervolgens komt er een verwachte pensioenleeftijd uit. Ik gok dat ik nog een jaar of dertig moet werken, maar dat blijkt nog twee jaar langer. De SVB verwacht dat mijn AOW ingaat in 2052. Mijn leeftijd is dan 69 jaar.

Nou, dat is nog een flinke tijd. Maar waar heb ik dan precies recht op over 32 (!) jaar? Hier heb ik ook geen idee van. Maar de Nibud Pensioenstarter is een eerste stap om inzicht te krijgen in mijn persoonlijke situatie. Ik vul daarom enkele gegevens in en vervolgens rolt er een advies uit.

Mijn actiepunten

De Nibud Pensioenstarter adviseert me om te checken of ik via mijn werkgever werknemerspensioen opbouw en hoeveel dat is. Globaal zou 10% van je bruto-inkomen naar je pensioenpot moeten gaan. Ik pak mijn laatste loonstrookje erbij en zie dat ik daar één procentje boven zit. Dat lijkt me geen vetpot.

Het begin is er, maar ik heb nog steeds geen idee van hoe ik er financieel gezien voorsta als ik met pensioen ga. Ik wil uitgebreider weten wat ik precies krijg als ik op mijn 69e met pensioen ga. Daarvoor moet ik inloggen op mijnpensioenoverzicht.nl. Dat kan blijkbaar met je DigiD, dus moet ik eerst op zoek in mijn administratie. Want mijn inlognaam of wachtwoord heb ik niet zo paraat.

Wat een gedoe, denk ik bij mezelf. Ik weet direct waarom ik hier niet eerder naar gekeken heb. Als ik na drie mappen doorspitten de gegevens bij de hand heb, log ik in.

Zes pensioenfondsen, waarvan vier met een klein pensioen

Als echte millennial ben ik een paar keer van baan gewisseld, waardoor ik bij zes verschillende werkgevers pensioen heb opgebouwd. Bij twee is dat een prima bedrag. Maar bij vier andere fondsen is dat bedrag te verwaarlozen.

Het advies is om die kleine(re) pensioenen onder te brengen bij de grotere, of ze mogelijk te laten afkopen. Daar moet ik me in verdiepen. Heb ik nu geen zin in ;-), maar zet ik op het lijstje voor de kerstvakantie, als ik weer eens ga zitten voor mijn jaarlijkse administratie.

Je ziet op mijnpensioenoverzicht.nl trouwens ook het bedrag waarmee je iedere maand moet rondkomen als je met pensioen bent. Ik houd mijn hart vast, maar vanaf mijn AOW-leeftijd is dat eigenlijk een prima pensioen.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik het (veel) erger had verwacht. Het bedrag is iets lager dan wat ik nu verdien, uitgaande van het slechtste resultaat. Dat stelt me wel gerust. Nu ik (eindelijk) een keer ingelogd ben, voel ik me zeker opgelucht dat ik weet wat me ‘later’ te wachten staat. En nu ik weet waar ik aan toe ben, kan ik eventueel ook nog extra stappen zetten voor ‘later’.

Geen woonlasten meer

Het gaat bij pensionering bovendien niet alleen om wat er binnenkomt, maar ook om wat je uitgeeft. Net als nu, eigenlijk. Onze hypotheek loopt nog 25 jaar, dan is hij volledig afgelost. Dat betekent dat wij vanaf ons 62e woonlastenvrij zijn.

We hebben bewust voor deze hypotheekvorm gekozen. Dit huis hebben we gekocht met de ambitie om er oud te worden en er te blijven wonen zolang dat gezond gaat.

Vanaf ons 62e kunnen we dus een flinke kostenpost – de woonlasten – wegstrepen. Dat is een prettig idee, vind ik zelf. Maar we hopen stiekem nog iets eerder hypotheekvrij te zijn. Wij lossen nu namelijk al extra af, met de ambitie om 10 jaar eerder woonlastenvrij te zijn. Op ons 52e dus.

Wat wil ik later doen, met pensioen?

We hebben nog geen idee hoe ons leven er dan uitziet. Misschien willen we helemaal niet minder werken. Maar misschien ook wel. En dan hebben we daar de mogelijkheid toe. Of wie weet knijpen we er een jaar tussenuit om met een sabbatical de wereld rond te reizen, als onze dochter het huis uit is. Wie weet.

In ieder geval ben ik nu wijzer over wanneer ik officieel met pensioen mag én waar ik financieel op kan rekenen. En dat geeft me toch een stukje rust. Juist omdat ‘later’ nog zo vaag en ver weg is, ben ik blij dat mijn pensioenleeftijd en -inkomen helder is.

Heb jij al eens ingelogd op mijnpensioenoverzicht.nl? Viel het mee of tegen? En wat zijn jouw pensioenplannen?

Lindsay

PS: De blogserie Financieel fit hoort bij de gratis Nibud Jaarplanner e-mailcoaching. In tweewekelijkse mails geeft het Nibud je tips, tools en reminders om het hele jaar financieel fit te blijven.