Direct naar content

Ankereffect vraagt actieve rol van financieel adviseur

nieuwsbericht
Gepubliceerd op:

Bij het tegengaan van het ankereffect lijkt een belangrijke rol te zijn weggelegd voor financieel adviseurs. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Nibud samen met Centerdata en de Universiteit van Amsterdam deed voor de ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken. Het onderzoek laat zien dat hun persoonlijke advies het zogenaamde ankereffect bij het afsluiten van een hypotheek kan verkleinen.

Maximale hypotheek

De berekening van een maximale hypotheek is een begrenzing die voorkomt dat te hoge hypotheken verstrekt worden en het geeft een indicatie van iemands uiterste mogelijkheden. Het is mogelijk dat consumenten zich bij het zoeken naar een koopwoning (onbewust) laten sturen door dit maximale hypotheekbedrag en een hogere hypotheek nemen dan eigenlijk passend en verantwoord is in hun situatie (bijvoorbeeld omdat zij in de toekomst minder willen gaan werken).

Ankereffect

Dit kan gebeuren wanneer het maximale hypotheekbedrag als anker werkt (het ankereffect). In het onderzoek is dit ankereffect van de maximale hypotheek duidelijk aangetoond. Wanneer een adviseur laat zien welk hypotheekbedrag daadwerkelijk bij de situatie van een individuele consument past, lijkt dat het ankereffect bij lagere inkomens tegen  te gaan.

Toekomstbeeld

Een adviseur heeft de kennis en kunde in huis om voor een klant de best passende hypotheek te adviseren. Hij kan een financieel realistisch toekomstbeeld schetsen waaruit duidelijk wordt wat de hypotheek op de lange termijn kan betekenen.  De voor dit onderzoek ondervraagde financieel adviseurs waren zich niet altijd bewust van het ankereffect.

Kennis

Het is van belang dat financieel adviseurs kennis krijgen over het ankereffect, zodat zij daarmee een positieve bijdrage kunnen leveren aan het afsluiten van een passende hypotheek. Consumenten zouden daarnaast baat kunnen hebben bij online tools die specifieke ingaan op de persoonlijke situatie. Nu gaan tools alleen uit van het inkomen, eventuele schulden en andere financiële verplichtingen. Of en hoe een andere toepassing van tools zou kunnen werken, zal verder onderzocht moeten worden.