Direct naar content

Nanne Houtsma

Wetenschappelijk medewerker

Bij het Nibud onderzoek ik hoe we gezond financieel gedrag kunnen stimuleren en sla ik de brug tussen de wetenschap en de maatschappij. De tegenstrijdigheid tussen het rationele en irrationele binnen financieel gedrag staat hierbij centraal. Waarom is het moeilijk om geld te sparen? Wat zijn de achterliggende oorzaken dat sommige jongeren in geldproblemen komen en andere niet? Deze vragen houden mij dagelijks bezig.

Mijn specialisme ligt in de neurowetenschappen, economie en psychologie. Mijn interesse richt zich onder andere op gedragsverandering, gezondheid en duurzaamheid. De complexiteit van menselijk gedrag fascineert me. We nemen dagelijks duizenden beslissingen, vaak zonder erbij stil te staan. Subtiele dingen uit de omgeving, mensen om ons heen, onze emoties en iets willen hebben; het beïnvloedt allemaal ons gedrag.

Het is mooi om onderzoek te doen dat daadwerkelijk invloed heeft op beleidmakers.

Nanne Houtsma

Ik vind het belangrijk dat mijn werk direct een positieve impact heeft op de maatschappij. Dat ik echt een verschil maak en bijdraag aan een wereld met minder armoede, aan de gezondheid van mensen en aan een duurzamere wereld. Het is mooi om onderzoek te doen dat ook echt wordt gelezen en dat daadwerkelijk invloed heeft op de beleidmakers van nu. Ik hou ervan om met een frisse blik naar de vraagstukken van nu te kijken.

Onderzoeksrapporten

 • Rapport Nibud Studentenonderzoek (2021)

  Onderzoeksrapport

  Studenten zijn afhankelijker van hun ouders geworden en daardoor minder financieel zelfstandig dan in 2017, toen het vorige studentenonderzoek plaatsvond. Ze maken zich ook meer zorgen over hun studieschuld.

 • Rapport Thuiswerkkosten (2021)

  Onderzoeksrapport

  In opdracht van het ministerie van Financiën heeft het Nibud berekend welke kosten bij het thuiswerken horen.

 • Rapport Nibud Mbo-onderzoek (2021)

  Onderzoeksrapport

  Mbo-studenten lopen inkomsten uit zorgtoeslag en belastingteruggave mis. Ook heerst er onder hen onwetendheid over de studiefinanciering.

Achtergrond van Nanne

Opleiding: Economie & psychologie, Amsterdam University College

Aantal jaren ervaring: 5 jaar

Eerdere functies: onderzoeker bij Aim At Art, onderzoeksassistent bij Behavioral Research Lab (London School of Economics) en andere organisaties

Expertisegebieden: gedragsverandering en cognitieve (neuro)wetenschappen

Publicaties van Nanne