Direct naar content

Marjan Verberk – de Kruik

Senior wetenschappelijk medewerker

Als lid van het kennisteam hou ik me dagelijks bezig met de Nibud-uitgavencijfers. Ik maak samen met andere collega’s de Nibud-voorbeeldbegrotingen en beheer vanuit de inhoud veel van onze online tools.  Ook doe ik onderzoek op het gebied van wonen, betaalbaarheid en koopkracht.

De resultaten van deze onderzoeken en de Nibud-uitgavencijfers kunnen andere collega’s gebruiken om bijvoorbeeld vragen van journalisten beantwoorden, de tools te updaten, de website actueel te houden of publicaties te actualiseren. Ook maak ik graag visualisaties om de vele cijfers inzichtelijk te maken, bijvoorbeeld bij een minimabeleidsadvies.

Ik hou me veel bezig met externe ontwikkelingen, zoals de veranderingen in de inflatie monitoren om te kijken wat voor effect dit heeft op de betaalbaarheid van bijvoorbeeld de woonlasten. Ook in het kader van koopkrachtonderzoek is het belangrijk om te weten wat de inflatie maandelijks doet.

Ik vind het mooi als ik beleid kan vertalen naar de praktijk zodat het begrijpelijk wordt.

Marjan Verberk-de Kruik

Maatschappelijk relevant werk doen waar de gewone mens écht iets aan heeft, is voor mij een belangrijke drijfveer. Huishoudfinanciën zijn immers een algemeen bekend terrein. Iedereen in Nederland heeft ermee te maken. Ik vind het mooi als ik beleid kan vertalen naar de praktijk zodat dingen voor mensen concreet en begrijpelijk worden. Denk aan het op een begrijpelijke manier uitleggen van koopkracht of voorzien in laagdrempelige tools die mensen inzicht geven en mogelijk verder helpen.

Onderzoeksrapporten

Achtergrond van Marjan

Opleiding: Economie, Universiteit Utrecht

Aantal jaren ervaring: 15 jaar, waarvan 4,5 jaar bij het Nibud

Eerdere functies: Centraal Bureau voor de Statistiek, onder meer op de afdeling Beleidsstatistiek

Expertisegebieden: koopkracht, wonen, betaalbaarheid, uitgavencijfers

Externe functies: lid Werkgroep Rekenmethode Vtlb (vrij te laten bedrag)

Blogs

 • Hoe het Nibud omgaat met de hard stijgende inflatiecijfers

  blog

  De inflatie is momenteel historisch hoog, in maart bijna 10%. In dit blog leggen we uit hoe het Nibud omgaat met de hard stijgende prijzen en de bijbehorende cijfers.

  Gepubliceerd op:
 • Koopkracht 2021-2022: Stilte voor de storm?

  blog

  Het Nibud presenteert de koopkrachtcijfers voor 2021-2022 en beschrijft de gevolgen voor huishoudens op de korte en lange termijn.

  Gepubliceerd op:
 • De psychologie van koopkracht

  blog

  Een blog over de psychologische effecten van koopkrachtcijfers en de wijzigingen doorgevoerd door het Nibud in de presentatie van de cijfers.

  Gepubliceerd op:
 • Koopkracht: het mandje van de inflatie

  blog

  Het Nibud geeft antwoord op de vragen over het effect van de prijsstijgingen in de berekeningen van de nieuwe koopkrachtcijfers.

  Gepubliceerd op:

Externe publicaties