Direct naar content

Marcel Warnaar

Senior wetenschappelijk medewerker

Ik geef advies en doe onderzoek op diverse terreinen die de portemonnee van huishoudens raken. De nadruk van mijn werk ligt op woon- en kredietlasten, koopkracht, uitgavencijfers en financiële planning op de lange termijn (vermogensopbouw en pensioenen).

In mijn werk adviseer ik de overheid en het financiële bedrijfsleven bijvoorbeeld bij het opstellen van hypotheeknormen en consumptief kredietnormen. Ik doe berekeningen voor de koopkrachteffecten en bereken referentiebedragen voor uitgaven van huishoudens en spaarbedragen.

Ik vind cijfers pas leuk als je ze praktisch kunt toepassen en er mensen mee kunt helpen.

Marcel Warnaar

De financiële wereld is een ingewikkelde. Ik probeer deze complexe zaken inzichtelijk te maken. Ik ben van de cijfers, maar ik vind cijfers pas leuk als je ze praktisch kunt toepassen en er mensen mee kunt helpen.

Ik ken de impact van (overheids-)maatregelen op financiële situatie van burgers en weet deze te vertalen in praktische oplossingen voor consument, overheid en financieel bedrijfsleven.

Onderzoeksrapporten

Achtergrond van Marcel

Opleiding: Econometrie, Erasmus Universiteit Rotterdam

Aantal jaren ervaring: 30 jaar

Expertisegebieden: koopkracht, hypotheken, consumptief krediet, uitgavencijfers, pensioenen.

Externe functies: lid Wetenschappelijke Raad Cebud, lid Adviesraad Registeropleiding Financieel Recht, voorzitter EU-Platform on Reference Budgets.

Blogs

 • Op weg naar een adequaat pensioen

  blog

  Nibud-pensioenexperts Marcel Warnaar en Michael Visser geven hun visie op de toekomst van het pensioenstelsel in een artikel.

  Gepubliceerd op:
 • ‘Beleggen moet bij je passen’

  blog

  Beleggen is allang niet meer exclusief voor mensen met heel veel vermogen. Het lijkt wel alsof iedereen belegt, zelfs studenten. Reden voor het Nederlands Dagblad om mij te interviewen over dit onderwerp. Hoe kijken wij bij het Nibud naar deze ontwikkeling?

  Gepubliceerd op:

Externe publicaties