Direct naar content

Gitta van den Enden

Wetenschappelijk medewerker

Bij het Nibud doe ik onderzoek naar koopkracht en adviezen voor verantwoorde leennormen (hypotheeknormen) en betaalbaar huren. Daarnaast vind ik vraagstukken over gedrag en beleid erg interessant. Ik probeer menselijk gedrag te begrijpen en bevorderen. Waarom doen mensen de dingen die ze doen? En hoe kunnen we ze een handje helpen?

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen het juiste wil doen voor zichzelf en voor anderen. Maar soms is het gewoon ontzettend moeilijk om te weten wat nu het beste is. Wat is nu echt een verantwoord bedrag om te lenen of een hypotheek voor aan te gaan? Op welke toeslagen heb ik recht? En wat voor impact heeft een crisis op mijn situatie? Om deze ingewikkelde vragen te beantwoorden, moeten we sommige mensen een handje helpen. Bijvoorbeeld door de huidige financiële situatie inzichtelijk te maken, begrijpen wat voor gedrag mensen vertonen en waarom, en hierop beleidsadviezen aanpassen.

Ik hoop het leven van Nederlanders net een stukje beter te maken.

Gitta van den Enden

Verder vind ik het ontzettend leuk om met data en cijfertjes te werken. Ik zie complexere datasets als een legpuzzel van 5000 stukjes, waarbij ik niet loslaat voordat ik elk puzzelstukje begrijp en op de juiste plek heb liggen. Pas als de puzzel af is en het totaalplaatje tevoorschijn komt, kunnen we verder bouwen aan de informatie en adviezen die hieruit voort komen. Zodoende hoop ik het leven van Nederlanders net een stukje beter te maken.

Achtergrond van Gitta

Opleiding: HBO Facility Management, WO Business Research Master

Aantal jaren ervaring: 5 jaar

Expertisegebieden: menselijk gedrag, data-analyses, kwantitatief onderzoek

Eerdere functies: PhD Consumentenpsychologie/gedragswetenschap bij Maastricht University, marktonderzoeker bij Service Science Fatory en onderzoeksassistent bij Maastricht University.

Publicaties