Het Nibud wil een Nederland zonder geldproblemen. Werkgevers kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Door bijvoorbeeld medewerkers te faciliteren om hun financiën op orde te brengen en te houden. Maar ook door te weten hoe ze financieel duurzaam inzetbaar blijven en ze te helpen bij financiële problemen. Wij ondersteunen hierbij.
-
van de werkgevers heeft medewerkers met schulden[Bron: Nibud (2017)]
-
€13.000,-kost een medewerker met schulden de werkgever jaarlijks (gemiddeld)[Bron: Nibud (2017)]
Op deze pagina
Signaleren van geldproblemen
Het vroegtijdig herkennen van financiële problemen bij werknemers kan veel ellende voorkomen.
Een van de meest voorkomende signalen is loonbeslag. Hierdoor raak je direct betrokken bij de schuldenproblematiek. De geldproblemen zijn dan vaak al redelijk vergevorderd. Maar er zijn meer signalen waar je alert op kunt zijn:
- werknemer leent geld van collega’s
- verzoek om lening of voorschot
- toename van ziekteverzuim
- werknemer belt met schuldeisers, deurwaarders
- verzoek om hulp bij oplossen van problemen
- fraude of diefstal
- werknemer is stressgevoelig of heeft concentratieproblemen
- verzoek om extra werkuren
Kostenscan personeel met schulden
Het voorkomen van geldproblemen van medewerkers vraagt aandacht en tijd, dus ook geld. Maar weet je dat het je op zelfs korte termijn geld oplevert?
Doe de kostenscan en zie wat het kost als je niets doet. Zet je daar de kosten van preventie tegen af, dan zie je dat de investering zich snel terugverdient.
Het gesprek aangaan en doorverwijzen
Heb je een of meerdere signalen herkend, dan is het voor beide partijen verstandig om in gesprek te gaan. Je hoeft geen groot bedrijf te zijn om je medewerker te ondersteunen in het oplossen van zijn schulden. Kun je hulp namelijk intern niet bieden, dan is doorverwijzen naar de juiste hulp belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld via de Nederlandse Schuldenroute. De medewerker kan zo deskundige hulp in de buurt vinden. Wil je hulp en het beleid van het bedrijf op elkaar laten aansluiten kun je overwegen om een Nibud-coach in te schakelen.
Door met iemand te praten blijken er veel meer mogelijkheden dan ze van tevoren konden bedenken. Praten over geldzorgen helpt.
Inge Huuskes, Team Hulp bij Geldzorgen Rabobank
Signalering en aanpak in een vroeg stadium is belangrijk om je medewerker weer snel financieel in balans te krijgen.
Handige hulpmiddelen
Preventie
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Preventie van geldproblemen kan concreet een plek krijgen in je HR-beleid. Denk hierbij aan financiële fitheid en duurzame inzetbaarheid van werknemers.
Op de website van Financieel fitte werknemers kun je daarover alle informatie vinden. Het Nibud werkt hierbij samen met Wijzer in Geldzaken.
Workshops en coaching
Het Nibud ondersteunt je met verschillende producten en diensten op maat. Van preventie en duurzame inzetbaarheid tot hulp bij het oplossen van financiële problemen. We kijken samen welke oplossing bij jouw bedrijf past. Van workshop tot financieel coach of gecombineerd in een programma.
-
Naar overzicht van workshops, online trainingen en hulpmiddelen voor werkgeversWe kunnen ons hele aanbod toespitsen op de belangen van jouw organisatie.
-
Nibud-coach voor werknemersAan de slag met de financiële situatie van je werknemer.
-
Persoonlijk Financieel Inzicht (vroeg)pensioenJe personeel voorlichten over hun pensioen.
Startpunt Geldzaken
Startpunt Geldzaken ontwikkelt geldplannen waarmee medewerkers zelf hun geldzaken in balans kunnen brengen en houden. Als bedrijf of organisatie kun je je aansluiten zodat deze hulpmiddelen via een eigen kanaal (bijvoorbeeld intranet) kunt aanbieden.