Direct naar content

Werkgevers

Het Nibud wil een Nederland zonder geldproblemen. Als werkgever kun je hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Door werknemers te faciliteren om hun geldzaken op orde te brengen en te houden bijvoorbeeld. Maar ook door te weten hoe je ze kunt helpen bij financiële problemen, zodat ze duurzaam inzetbaar blijven. Wij ondersteunen hierbij met tools, e-learnings, workshops en coaches.

 • 62%
  van de werkgevers heeft medewerkers met schulden
  [Bron: Nibud (2017)]
 • €13.000,-
  kost een medewerker met schulden de werkgever jaarlijks (gemiddeld)
  [Bron: Nibud (2017)]

Als je weet hoe je geldproblemen signaleert, ze kunt bespreken en weet naar wie je kunt doorverwijzen helpt dat niet alleen je werknemers. Je bespaart daarmee ook geld, en verhoogt de productiviteit.

Signaleren van geldproblemen

Het vroegtijdig herkennen van financiële problemen bij werknemers kan veel ellende voorkomen.

Een van de meest voorkomende signalen is loonbeslag. Hierdoor raak je direct betrokken bij de schuldenproblematiek. De geldproblemen zijn dan vaak al redelijk vergevorderd. Maar er zijn meer signalen waar je alert op kunt zijn:

 • werknemer leent geld van collega’s
 • verzoek om lening of voorschot
 • toename van ziekteverzuim
 • werknemer belt met schuldeisers en/of deurwaarders
 • verzoek om hulp bij oplossen van problemen
 • fraude of diefstal
 • werknemer is stressgevoelig of heeft concentratieproblemen
 • verzoek om extra werkuren

Kostenscan personeel met schulden

Het voorkomen van geldproblemen van medewerkers vraagt aandacht en tijd, dus ook geld. Maar weet je dat het je op zelfs korte termijn geld oplevert?

Doe de kostenscan en zie wat het kost als je niets doet. Zet je daar de kosten van preventie tegen af, dan zie je dat de investering zich snel terugverdient.

Het gesprek aangaan en doorverwijzen

Heb je een of meerdere signalen herkend, dan is het voor beide partijen verstandig om in gesprek te gaan. Je hoeft geen groot bedrijf te zijn om je werknemer te ondersteunen in het oplossen van zijn schulden. Kun je hulp namelijk intern niet bieden, dan is doorverwijzen naar de juiste hulp belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld via de Nederlandse Schuldenroute. Op die manier kan de werknemer deskundige hulp in de buurt vinden.

Door met iemand te praten blijken er veel meer mogelijkheden dan ze van tevoren konden bedenken. Praten over geldzorgen helpt.

Inge Huuskes, Team Hulp bij Geldzorgen Rabobank

Handige tools

Preventie

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Preventie van geldproblemen kan concreet een plek krijgen in je HR-beleid. Denk hierbij aan financiële fitheid en duurzame inzetbaarheid van werknemers.

Op de website van Financieel fitte werknemers kun je daarover alle informatie vinden. Het Nibud werkt hierbij samen met Wijzer in Geldzaken.

Hulp op maat: workshops en coaching

Wil je hulp en het beleid van jullie bedrijf op elkaar laten aansluiten, dan kun je ons inschakelen. Het Nibud ondersteunt je met verschillende producten en diensten op maat. Van preventie tot hulp bij het oplossen van financiële problemen. We kijken samen welke oplossing bij jouw bedrijf past. Van workshop tot financieel coach of gecombineerd in een programma.

Startpunt Geldzaken

Startpunt Geldzaken ontwikkelt geldplannen waarmee medewerkers zelf hun geldzaken in balans kunnen brengen en houden. Als bedrijf of organisatie kun je je aansluiten zodat je deze geldplannen via een eigen kanaal (bijvoorbeeld intranet) kunt aanbieden.

Sandra Schoenmakers

Adviseur marketingcommunicatie