Direct naar content

Vrijwilligers en beroepskrachten

Vrijwilligers en beroepskrachten spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van problematische schulden en het verhogen van de financiële redzaamheid. Het Nibud helpt hen daar graag bij.

Trainingen en workshops

Het opleidingsaanbod van het Nibud is heel divers. We bieden trainingen, verdiepingen en workshops aan, die allemaal zijn gebaseerd op de Nibud-competenties voor omgaan met geld.

Ben je net gestart als vrijwilliger? Dan is de Basistraining Vrijwilligers helpen met thuisadministratie een goede basis. Maar ook voor de meer ervaren vrijwilliger of beroepskracht zijn er veel mogelijkheden om je deskundigheid te bevorderen en je kennis te actualiseren.

  • 2.216
    vrijwilligers zijn inmiddels door het Nibud getraind

Nibud-trainingen en workshops

Deskundigheid bevorderen? Bekijk ons aanbod van interactieve workshops en trainingen.

Gratis tools en onafhankelijke informatie

Onze website biedt een groot aanbod aan voorlichting die je direct kunt toepassen. Je vindt er bijvoorbeeld informatie over:

Hulpmiddelen

Naast de gratis voorlichtingsmaterialen, bieden we een aantal handige (betaalde) tools en hulpmiddelen aan die je cliënt kan helpen bij het grip krijgen en houden van geldzaken. Ga naar onze webwinkel voor het complete overzicht.

Onafhankelijke cijfers

Veel vrijwilligers, budgetcoaches, schuldhulpverleners of bewindvoerders gebruiken de Nibud-referentiecijfers en voorbeeldbegrotingen bij de begeleiding van cliënten. Deze cijfers geven je inzicht in de inkomsten en uitgaven van alle huishoudtypen in Nederland op basis waarvan je de juiste beslissingen kunt nemen.

Het Nibud biedt je die onafhankelijke informatie in verschillende producten, gebaseerd op onze referentiecijfers, budgetbedragen en de Nibud-methode van budgetteren.

Nibud Budgethandboek

Nibud-voorbeeldbegrotingen (in boekvorm).

  • De meest actuele informatie over de inkomsten en uitgaven van de klant.
  • De Nibud-methode van budgetteren.
  • Een begrotingsformulier om in een adviestrajecten te gebruiken.
  • Nibud-voorbeeldbegrotingen en referentiebudgetten. Deze geven inzicht in inkomsten en uitgaven van alle typen huishoudens in Nederland.
  • Te bestellen als: abonnement of los exemplaar.

Schuldhulpverlener: “Het budgethandboek staat op mijn bureau binnen handbereik. Hierin vind ik altijd de meest recente cijfers en alle achtergrondinformatie over financiële thema’s. Ik zoek bijvoorbeeld op hoeveel cliënten kunnen besteden aan verschillende uitgaven. De voorbeeldbegrotingen helpen me om ontbrekende gegevens in een budgetadvies in te schatten en de referentiebudgetten geven de gemiddelde bestedingen weer naar inkomen en grootte van het huishouden. Met deze cijfers kan ik mijn cliënten zo objectief mogelijk adviseren.”

Neem contact op

Ineke Kloose

Opleidingscoördinator