Direct naar content

Financiële dienstverleners

Als financieel dienstverlener wil en moet je de klant goed informeren bij het maken van verantwoorde financiële keuze. Hiermee voorkom je geldproblemen, nu en op de langere termijn. Het Nibud ondersteunt met onderzoek, advies en materialen en vormt een onafhankelijke schakel tussen dienstverlener en klant.

Voorbeeldbegrotingen en referentiecijfers

Veel financieel adviseurs maken gebruik van adviessoftware. Dat is een goed hulpmiddel om berekeningen te maken en informatie vast te leggen. Leveranciers van zulke software integreren Nibud-referentiecijfers in hun pakket. Deze referentiecijfers bieden inzicht in uitgavenplaatjes van verschillende typen huishoudens. Daarmee kun je je advies beter afstemmen op de individuele situatie.

Financieringslastnormen

Met het rapport Financieringslastnormen adviseert het Nibud de Rijksoverheid over de financieringslastnormen voor hypothecaire financiering. Deze normen vormen een onderdeel van de Regeling hypothecair krediet.

Voor het tot stand komen van dit advies consulteert het Nibud diverse partijen die bij de hypotheekmarkt zijn betrokken, waaronder de Autoriteit Financiële Markten, De Nederlandsche Bank, de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, Vereniging Eigen Huis en de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.

Woonlasten begrotingsformulier

Het Nibud ontwikkelde een handig begrotingsformulier dat je kunt inzetten bij het maken van keuzes rondom de hypotheek. Samen met de klant bekijk en beoordeel je de huidige financiële situatie en bespreek je wat de consequenties zijn van bepaalde keuzes.

Onderzoek en advies

Het Nibud doet veel onderzoek in opdracht van financieel dienstverleners en de rijksoverheid.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Marcel Warnaar

Senior wetenschappelijk medewerker

Een Nibud-rekentool op je eigen website?

Rekentools zijn gericht op het snel en eenvoudig inzicht bieden in een specifiek deel van de geldzaken van je klant. Ze helpen de klant met beter inzicht in de eigen situatie en wat de consequenties zijn van bepaalde financiële keuzes.

 • Persoonlijk Budgetadvies

  Tool

  Het Nibud Persoonlijk Budgetadvies zet je inkomsten en uitgaven overzichtelijk op een rij en je ziet hoe je het doet vergeleken met anderen.

 • Risicometer Lenen

  Tool

  Met de Risicometer Lenen bepaal je snel en gemakkelijk of de lening die je wilt afsluiten in je persoonlijke budget past.

 • BufferBerekenaar

  Tool

  Hoeveel geld is verstandig om als buffer achter de hand te hebben? Met deze tool bereken je het voor je persoonlijke situatie.

 • Geldplan Pensioen

  Tool

  Heb jij genoeg geld voor later? Voor wanneer je ophoudt met werken. Met het Geldplan Pensioen kom jij te weten hoe je toekomstige pensioen er voor staat.

 • Geldplan Sparen, aflossen of beleggen

  Tool

  Heb je wat geld over? Gebruik dit Geldplan om te bepalen wat je er het best mee kunt doen: sparen, aflossen of beleggen.

 • Pensioenschijf-van-vijf

  Tool

  Je bouwt op verschillende manieren pensioen op. Maar kom je er straks mee uit? Deze tool geeft inzicht in inkomsten én uitgaven later.

Onze tools kunnen worden ingezet voor je eigen kanaal. Bijvoorbeeld voorzien van je eigen logo en huisstijl. Geïnteresseerd? Bel ons voor de mogelijkheden.

Klanten met een licht verstandelijke beperking

Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) zijn vaak laag opgeleid, hebben meestal wisselend of laagbetaald werk en zijn daardoor vaker niet of minder financieel redzaam. Ze lopen daardoor een groter risico op schulden. Het is voor deze mensen extra belangrijk dat zij goed ondersteund worden op financieel gebied.

Het Nibud ontwikkelde daarom in samenwerking met de Rabobank een Toolkit Ondersteuning aan mensen met een LVB voor financiële dienstverleners. Deze toolkit bestaat uit: