Direct naar content

Wonen en verduurzamen

Bij het Nibud kijken we naar de betaalbaarheid van een huurwoning of een eigen woning. Door krapte op de woningmarkt, de energietransitie en de sterk stijgende energieprijzen komt de betaalbaarheid voor grote groepen huishoudens in het gedrang. We adviseren verhuurders daarover en denken ook mee met corporaties, huurders en gemeenten.

Wonen en energie zijn grote uitgaven op de huishoudbegroting. Het zijn uitgaven die raken aan de basislevensbehoefte en het is daarom van groot belang dat ze betaalbaar zijn. We zoeken graag naar oplossingen om risicogroepen te helpen.

Methode van onderzoek

Wanneer is wonen betaalbaar? We spreken van betaalbaarheid als alle inkomsten en uitgaven van een huishouden in balans zijn. Een huur of hypotheeklast is betaalbaar als een huishouden daarnaast alle minimaal onvermijdbare uitgaven kan doen. Ook is het verstandig als er rekening wordt gehouden met een extra buffer bovenop de minimale uitgaven.

Om de betaalbaarheid te bepalen hebben we een methode ontwikkeld waarbij rekening wordt gehouden met deze randvoorwaarden en budgetten. Die methode wordt al vele jaren toegepast voor het adviseren over de maximale hypotheek en een betaalbare huur.

Rapporten

Ons aanbod

Het Nibud kan op basis van de methode berekenen welke huur maximaal betaalbaar is voor verschillende groepen huurders. Hierbij kun je, naast de huishoudkenmerken, denken aan huurders met specifieke kenmerken. Bijvoorbeeld met zorgkosten, hoge energielasten of vermogen.

Daarnaast kunnen we organisaties adviseren over huurders en hun financiën. We bieden inzicht in de financiële situatie van huurders en handvatten om kwetsbare huurders te helpen. Wil je deskundig advies? Neem dan contact met ons op.

Wat doen we nog meer?

We hebben een tool ontwikkeld waarmee verhuurders en potentiële huurders een inschatting kunnen maken van welke huur bij de specifieke situatie van de huurder past. Dat is de Huurwijzer, die we op maat kunnen maken voor verhuurders.

Meer weten?