Direct naar content

Hypotheken en kredieten

Het Nibud adviseert de overheid, toezichthouders en het financiële bedrijfsleven over verantwoorde kredietverstrekking. Ook bieden we handvatten om beginnende financiële problemen op een realistische manier aan te pakken.

Overkreditering (te veel lenen) kan leiden tot financiële problemen. Kredietverstrekkers mogen daarom geen krediet verstrekken als dat leidt tot overkreditering. Dat staat in de Wet Financieel Toezicht. Wij helpen kredietverstrekkers hier invulling aan te geven.

Methode van onderzoek

Het Nibud heeft hiervoor methodes opgesteld, gebaseerd op de referentiebegrotingen. Daarbij kijken we naar de volgende drie criteria:

  • Betaalbaarheid
  • Hanteerbaarheid
  • Robuustheid

De uitkomsten worden jaarlijks vernieuwd en aangepast aan nieuwe ontwikkelingen en inzichten. Ben je kredietverstrekker? Het Nibud kan adviseren of de last van een krediet voor klanten passend en wenselijk is.

Rapporten

Ons aanbod

Het Nibud kan adviseurs en afdelingen bijzonder of preventief beheer op verschillende manieren helpen bij het contact met de klant. We bieden zowel materialen waarmee je klant beter inzicht krijgt in zijn situatie, als opleidingen om je vaardigheden als adviseur te vergroten.

Als je zelf beleid ontwikkelt op het gebied van preventief of bijzonder beheer, kun je met behulp van de referentiecijfers van het Nibud veel individuelere afwegingen maken welke oplossingen passen in iemands budget. De referentiecijfers kunnen via digitale koppelingen beschikbaar worden gesteld.

Daarnaast adviseren we diverse partijen over de financieringslastnormen in het kader van de hypotheekverstrekking. In deze normen is een aantal zaken ingebouwd die het risico op wanbetaling verminderen.

Wat doen we nog meer?

Met de Risicometer Lenen kunnen mensen bijvoorbeeld snel en gemakkelijk bepalen of de lening die ze willen afsluiten in hun persoonlijke budget past.

We hebben ook de tool Aflosberekenaar. Die is gemaakt voor medewerkers van incassobureaus en bijzonder beheer-afdelingen die telefonisch betalingsregelingen afspreken met klanten. 

Meer weten?