Wil jij je werknemers aan den lijve laten ervaren hoe het is om geldstress te hebben? Wil je hen financieel sensitief maken, of juist helpen omdat je vermoedt dat zij zélf financiële problemen hebben? Het Nibud biedt hiervoor verschillende workshops, online trainingen en handige tools aan. We kunnen ons hele aanbod toespitsen op de belangen van jouw organisatie.
Op deze pagina
Online cursus Aan de slag met je geldzaken
Aan de slag met je geldzaken is een online cursus waarmee je werknemers zelf en op hun eigen tempo (weer) grip op hun geld kunnen krijgen. Door gebruik te maken van microlearning en handige tips, tools en tests heeft Aan de slag met je geldzaken een laagdrempelig karakter. Ideaal voor digitaal vaardige collega’s die graag zelf, vanuit huis en op hun eigen tempo willen werken aan hun financiële redzaamheid.
Je kunt een op maat versie van Aan de slag met je geldzaken aanvragen voor jullie organisatie. In je eigen huisstijl en aansluitend op je bestaande aanpak van geldproblemen op de werkvloer. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. We laten je graag een demo zien.
Workshop Voor 1 dag arm
De rekeningen stapelen zich op en deurwaarders hijgen in je nek. Hoe reageer jij en wat doet het met je? Wil jij je werknemers laten ervaren hoe het is om zelf geldstress te hebben? Dat kan met de Workshop Voor 1 dag arm: een serious game van 90 minuten. We bieden de workshop ook in het Engels aan.
Er konden 30 mensen per sessie meedoen en de eerste workshop zat al binnen een dag vol.
Robin Remmerswaal, communicatieadviseur Nationale-Nederlanden
Door de innovatieve en interactieve manier van leren, geeft de Workshop Voor 1 dag arm waardevolle inzichten over wat geldstress met mensen doet. Ondanks de nabootsing van een case ervaren deelnemers de stress die cliënten met geldzorgen hebben écht. Na afloop is er ruimte om ervaringen te delen en geven we handvatten om geldstress van cliënten op tijd te signaleren.
Lees het praktijkverhaal van Nationale-Nederlanden
Webinar Financieel fitte werknemers
62 procent van de werkgevers heeft medewerkers met schulden. Dit kost een werkgever per werknemer gemiddeld zo’n € 13.000 per jaar. Een werknemer zonder schulden is fitter, productiever en minder vaak ziek. Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers financieel fit zijn?
In het Webinar Financieel fitte werknemers geven we antwoord op deze vraag en wisselen we uitleg en oefeningen met elkaar af. Uiteraard kunnen we het webinar qua inhoud en vorm helemaal toespitsen op jouw organisatie, zoals we voor de branchevereniging VHG deden.
De positieve reacties op het webinar hebben voor ons bevestigd dat dit een belangrijk thema is.
Richard Maaskant, hoofd ondernemershelpdesk VHG
Lees het praktijkverhaal van branchevereniging VHG
Training Helpen met geldzaken
Hoe herken je geldproblemen? En hoe begin je het gesprek hierover? Deze (en meer) vragen beantwoorden we tijdens de online training Helpen met geldzaken, waarin de financiële sensitiviteit van je werknemers centraal staat.
Na de training zijn zij in staat om mensen in hun eigen omgeving of als vrijwilliger te ondersteunen met financiële problemen. Ook geeft Helpen met geldzaken hen inzicht in hun eigen rol en leert het hen grenzen te stellen.
De training bestaat uit acht individueel te volgen online lessen en wordt afgesloten met een gezamenlijk, interactief webinar. Hare Majesteit Koningin Máxima bracht in 2020 een digitaal werkbezoek aan de training.
-
5.000medewerkers uit de financiële sector hebben de Nibud-training Helpen met geldzaken gevolgd.
Workshop Herkennen van financiële zorgen bij werknemers
Vragen je werknemers regelmatig om een voorschot of lening? Dat is niet zo vreemd, want 62 procent van de werkgevers heeft medewerkers met schulden. Dit kost een werkgever per werknemer gemiddeld zo’n € 13.000 per jaar. Een werknemer zonder schulden is fitter, productiever en minder vaak ziek.
De juiste tools
De Workshop Herkennen van financiële zorgen bij werknemers geeft werkgevers, leidinggevenden en HR-managers inzicht in de omvang, gevolgen en kosten van schuldenproblematiek in organisaties. Na de workshop ben je in staat om financiële problemen bij werknemers te signaleren en weet je hoe je een beleid voor preventie en het aanpakken van schulden kunt maken.
Deze workshop is met de Workshop Gespreksvoering bij werknemers met financiële zorgen te combineren tot 1 trainingsdag.
Workshop Gespreksvoering bij werknemers met financiële zorgen
Wat zijn jouw overtuigingen over medewerkers met schulden? En hoe beïnvloedt dit jullie gesprekken? De Workshop Gespreksvoering bij werknemers met financiële zorgen is er voor werkgevers, leidinggevenden en HR-managers die financiële problemen met hun personeel willen bespreken, maar opzien tegen het voeren van deze gesprekken. De workshop draait om houding, gedrag en gesprekstechnieken en wordt gegeven met een trainingsacteur.
Deze workshop is met de Workshop Omgaan met personeel met schulden te combineren tot één trainingsdag.
-
8,0Deelnemers geven deze workshops gemiddeld een 8,0.
Themabijeenkomst Pensioen
De veranderingen in het nieuwe pensioenstelsel kunnen van invloed zijn op de huishoudportemonnee en voor onzekerheid zorgen. We pleiten daarom voor goede en gerichte voorlichting, ook vanuit werkgevers. Het Nibud ondersteunt hierbij.
Zo is er de Themabijeenkomst Pensioen, die bijvoorbeeld aangeboden kan worden aan alle werknemers boven de 55 jaar in jullie organisatie. In een bijeenkomst van drie uur krijgen zij alle informatie over hoe het nieuwe pensioenstelsel werkt, welke mogelijkheden er allemaal zijn (meer of minder werken, eerder stoppen of juist langer door) en wat die betekenen voor je financiële situatie. Hierin kan informatie vanuit jullie cao of pensioenaanbieder worden verwerkt.
Andere life-events
Met pensioen gaan is een life-event dat veel financiële veranderingen met zich meebrengt, maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor scheiden of een kind krijgen. Daarom bieden we ook themabijeenkomsten op deze onderwerpen aan. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
Handige tools geldproblemen signaleren
Bij drie op de vijf bedrijven lopen mensen rond met geldproblemen, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Geldproblemen hebben vaak een grote invloed op het dagelijkse functioneren, wat ook gevolgen voor het bedrijf met zich meebrengt. Denk aan kosten voor verzuim, een verminderde productiviteit en het verwerken van loonbeslagen.
Handige tools
Voor iedereen die als werkgever, leidinggevende of vanuit een andere ondersteunende rol dagelijks contact heeft met werknemers, ontwikkelde het Nibud handige tools voor het (vroegtijdig) signaleren van geldproblemen.
Want welke signalen kunnen duiden op geldproblemen? Wanneer ga je het gesprek aan: bij aanvang van het contract, of pas als er een concrete aanleiding voor is? En wat zijn de juiste stappen zodra er loonbeslag op werknemer wordt gelegd? Je leest het allemaal in de Gesprekshandreiking en Signaalkaart voor werkgevers, die worden geüpdatet zodra de regelgeving verandert.