Als het om schuldhulpverlening gaat, is vroegsignalering erg belangrijk: het maakt de aanpak vaak makkelijker en het beperkt de maatschappelijke schade. Het Nibud biedt trainingen aan waarmee je financiële problemen in een vroeg stadium leert herkennen. Aan de voordeur of via een telefoongesprek met je inwoner of cliënt.
Trainingen Vroegsignalering
Vanaf 1 januari 2021 is de vernieuwde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening van kracht. Vroegsignalering is daarin een van de grootste pijlers. Belangrijk, want het vroeg signaleren van financiële problemen bij je inwoners of cliënten maakt de aanpak vaak makkelijker. Ook blijft de maatschappelijke schade in de meeste gevallen kleiner.
Training Vroegsignalering – gesprek aan de voordeur
Maar hoe herken je financiële problemen? Tijdens de eendaagse Training Vroegsignalering – gesprek aan de voordeur bespreken we signalen als betalingsachterstanden, stress en afwezigheid. Je leert over de multi-problematiek waar iemand met schulden vaak mee te maken heeft. Naast deze theorie oefen je gesprekken met een trainingsacteur, zodat je na afloop weet wat de meest effectieve aanpak is bij een gesprek aan de voordeur.
Training Vroegsignalering – effectieve telefoongesprekken
Voor gemeenten die hun inwoners (ook) telefonische hulp bieden bij potentiële schulden, ontwikkelden we de Training Vroegsignalering – effectieve telefoongesprekken. Tijdens deze training leer je de theorie rondom signalen als betalingsachterstanden, stress en afwezigheid.
Ook oefen je telefoongesprekken met een trainingsacteur, zodat je na afloop weet hoe je schulden bij inwoners of cliënten op tijd kan signaleren en hoe je hen de juiste telefonische hulp biedt of doorverwijst.
-
8,7is de gemiddelde beoordeling van deze workshops door de deelnemers