Direct naar content

Budgetteren en begeleiden

Het opleidingsaanbod van het Nibud is heel divers. We bieden trainingen, verdiepingen en workshops aan, die allemaal zijn gebaseerd op onze kennis en onderzoeken over omgaan met geld. Of je nu vrijwilliger, professional in de financiële sector of invorderingsambtenaar bent: we helpen je graag je kennis te verrijken.

Vrijwilligerstraining Ondersteunen bij geldzaken

Voor alle startende vrijwilligers in de thuisadministratie is de Vrijwilligerstraining Ondersteunen bij geldzaken een goede basis. Na het volgen van 6 online modules en een afsluitende bijeenkomst ben je goed voorbereid om aan de slag te gaan als vrijwilliger, waarbij je mensen ondersteunt om financieel redzaam te worden.

Deze vernieuwde vrijwilligerstraining werd ontwikkeld met Humanitas, LSTA en SchuldHulpMaatje en kwam tot stand met financiering van de Rabo Foundation en NN Group. Wil je de training volgen? Neem dan contact op met de coördinator van de organisatie waarbij je aangesloten bent.

Deze content is beschikbaar na het accepteren van de cookies.

Workshop Voor 1 dag arm

De rekeningen stapelen zich op en deurwaarders hijgen in je nek. Hoe reageer jij, en wat doet het met je? Wil jij zelf ervaren hoe het is om geldstress te hebben? Dat kan met de Workshop Voor 1 dag arm: een serious game van 90 minuten, die we nu ook online en in het Engels aanbieden.

Door de innovatieve en interactieve manier van leren, geeft de Workshop Voor 1 dag arm waardevolle inzichten over wat geldstress met mensen doet. Ondanks de nabootsing van een case ervaar je écht de stress die cliënten met geldzorgen hebben. Na afloop is er ruimte om ervaringen te delen en geven we handvatten om geldstress van cliënten op tijd te signaleren.

Train-de-trainer Budgetcursus Omgaan met geld

Tijdens de Budgetcursus Omgaan met geld werken deelnemers aan het vergroten van hun financiële vaardigheden. Gewoontegedrag doorbreken en gedragsverandering staan hierbij centraal. Voor iedereen die de cursus zelf wil geven stellen we het cursusmateriaal beschikbaar in onze webwinkel.

We bieden daarnaast een Train-de-trainer traject aan, waarbij je leert welke theorie en vaardigheden je nodig hebt om zelf de Budgetcursus Omgaan met geld te geven. Ook leer je hoe je de materialen kunt inzetten om aan de leerbehoeften van cursisten te voldoen en vertellen we meer over het modulaire karakter van de budgetcursus.

Train-de-trainer Budgetcursus Goed zorgen voor je geld

Het Nederlandse financiële systeem is complex. Zeker voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Voor hen heeft het Nibud in samenwerking met de Hogeschool Utrecht de Budgetcursus Goed zorgen voor je geld ontwikkeld. Deze cursus is gebaseerd op de Budgetcursus Omgaan met geld en werd aangepast naar de behoeften van de doelgroep. Dankzij compacte modules, gemakkelijke, concrete taal en verhelderende foto’s en video’s leren cursisten op hun manier hoe zij goed kunnen zorgen voor hun geld.

Wil jij de Budgetcursus Goed zorgen voor je geld zelf gaan geven aan een groep cursisten? Dan kun je het Train-de-trainer traject volgen. Hier leer je welke theorie en vaardigheden nodig zijn om Goed zorgen voor je geld te doceren en hoe de materialen helemaal aansluiten op de leerbehoeften van de cursisten.

Workshop Gespreksvoering klanten met betalingsproblemen

Wat zijn jouw overtuigingen over klanten met betalingsproblemen? En hoe beïnvloedt dit de manier waarop je hen helpt? De Workshop Gespreksvoering bij klanten met betalingsproblemen maakt professionals bewust van hun eigen overtuigingen en geeft hen de juiste tools voor een goede dienstverlening. De workshop draait om houding, gedrag en gesprekstechnieken en wordt optioneel gegeven met een trainingsacteur.

Budgetcoachen volgens de Nibud-methode

Onze Training Budgetcoachen volgens de Nibud-methode biedt deelnemers theorie over gedrag, gedragsverandering en hoe je de autonomie en financiële redzaamheid van mensen kunt bevorderen. Ook wordt er aandacht besteed aan de Nibud-competenties en je eigen financiële blauwdruk.

Een belangrijk onderdeel van deze training is het oefenen met diverse gespreks- en coachingstechnieken. Na afronding beheers je de juiste theorie en praktische vaardigheden om cliënten te coachen naar haalbare doelen op financieel gebied.

  • 8,7
    is de gemiddelde beoordeling van deelnemers aan deze training.

Training Startpunt Geldzaken

Tijdens de Training Startpunt Geldzaken leer jij als (vrijwillige) hulpverlener hoe je Geldplannen optimaal kunt inzetten. Omdat Geldplannen enorm veel actuele regelingen bevatten, hoef je deze niet meer uit je hoofd te kennen of op te zoeken. En dat scheelt tijd.

Ook besteden we aandacht aan het concept van geholpen zelfbediening: door de hulpvrager de Geldplannen zoveel mogelijk zelf in te laten vullen, wordt de redzaamheid bevorderd. Jij als hulpverlener fungeert dan meer als een coach, die zijn of haar cliënt op weg helpt en begeleidt zodra deze vastloopt.

Meer weten over ons opleidingsaanbod?

Ineke Kloose

Opleidingscoördinator