Direct naar content

Ondersteuning gedupeerden toeslagenaffaire

Naast het terugbetalen van gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire, is de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) verantwoordelijk voor het ondersteunen van gedupeerden bij hun emotionele herstel. Gemeenten voeren dit uit. Het Nibud heeft een speciaal programma voor gedupeerde ouders ontwikkeld. Zij kunnen via hun gemeente bij het Nibud terecht voor ondersteuning.

Het programma ondersteunt gedupeerden bij:

  • Het terugwinnen van het vertrouwen in én de regie over eigen financieel kunnen.
  • Het omgaan met grote geldbedragen op basis van weloverwogen keuzes.

Het programma bestaat uit persoonlijke financiële coaching en de online Budgetcursus Slim met geld (werktitel). De onderdelen kunnen zowel afzonderlijk als gecombineerd worden ingezet.

Persoonlijke financiële coaching

toeslagenaffaire gedupeerde persoonlijk gesprek

Met het onderdeel financiële coaching wordt de cliënt persoonlijk begeleid door een Nibud-coach. Tijdens het traject wordt besproken hoe het vertrouwen in eigen financieel kunnen hersteld kan worden, welke doelen de cliënt voor ogen heeft en hoe de ontvangen som goed beheerd en besteed kan worden. Ook gaat de Nibud-coach in op de vaardigheden die nodig zijn voor het maken én uitvoeren van een persoonlijk budget- of bestedingsplan. Het aantal benodigde sessies is afhankelijk van de cliënt en de gestelde doelen.

Meer weten over persoonlijke financiële coaching?

Brigitte ter Laak

Adviseur projectfinanciering en fondsen

Online Budgetcursus Slim met geld

online budgetcursus

Op een laagdrempelige manier het vertrouwen in eigen financieel kunnen terugwinnen? Het kan met de online Budgetcursus Slim met geld, waarbij deelnemers werken aan het vergroten van hun financiële vaardigheden volgens de vier Nibud leerdoelen en competenties. De lesstof is de basis voor gezond en met vertrouwen omgaan met geld. Door het modulaire karakter hoeven deelnemers alleen de thema’s en lessen te volgen die voor hen interessant zijn. Dat Slim met geld vanaf je eigen laptop of computer te volgen is in de online omgeving van de Nibud Academie, maakt deelname eraan extra laagdrempelig.

De thema’s van de cursus zijn:

  • Je geldzaken op orde
  • Omgaan met je inkomen
  • Nu rondkomen
  • Rondkomen in de toekomst
  • Omgaan met je schulden
  • Omgaan met grote geldbedragen

Het thema ‘Omgaan met grote geldbedragen’ wordt speciaal voor de doelgroep ontwikkeld.

Pilotfase: nu kosteloos meedoen

Het Nibud vindt het belangrijk dat de inhoud van de training zo naadloos mogelijk aansluit op de behoeften van de gedupeerden. Daarom stellen we de budgetcursus tot medio juli 2022 kosteloos voor hen open. We vragen deelnemers nadrukkelijk om na het doorlopen van de cursus een enquêteformulier in te vullen. Met de resultaten van deze enquête kunnen we de cursus verder toespitsen op de vraag van de doelgroep.

Aanmelden voor Slim met geld

Ben je een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire en wil je de Online Budgetcursus Slim met geld volgen? Meld je dan aan voor de pilot. Via onderstaande knop kun je je nu kosteloos inschrijven.

Meer weten over het programma voor gedupeerden?

Brigitte ter Laak

Adviseur projectfinanciering en fondsen